Uzsorást kaptak el Borsodban

Újabb uzsorást leplezett le a rendőrség Borsod-Abaúj-Zemplénben: a putnoki férfi az adatok szerint rendszeresen adott kölcsönt rászorulóknak és azok helyzetét kihasználva ezért cserébe aránytalan mértékű ellenszolgáltatást kért – közölte a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

MNO
2011. 07. 28. 16:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gaskó Bertalan utalt arra, hogy az Ózdi Rendőrkapitányság pár hónap leforgása alatt, nyolc akció során – a jelenlegivel együtt – már huszonöt embert leplezett le és fogott el uzsora- és ehhez kapcsolódóan más bűncselekmények elkövetése miatt. A szóvivő kifejtette: a putnoki férfi, aki kedd óta őrizetben van, megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2004-től hetven százalék körüli kamatra adott kölcsönöket. Később – a kölcsönt és a tartozás maradékát kamatokkal terhelve – az összeg többszörösét követelte vissza a sértettektől, s a követeléssel további nélkülözésnek tette ki őket. Azokat, akik nem tudtak vagy már nem akartak fizetni, megfenyegette, például azzal, hogy „eltöri kezüket, lábukat”.

Volt olyan sértett, aki 2008-tól tavaly őszig havonta kért kölcsön 10-20 ezer forintokat, s minden következő hónapban a kölcsön 70 százalékkal növelt összegét kellett visszaadnia; összesen a mintegy 200 ezer forintnyi kölcsön helyett 400 ezret kellett visszafizetnie. Egy másik ember 300 ezer forint kölcsön után 700 ezer forintot fizetett. A gyanúsítottnál tartott házkutatás során lefoglaltak több, kézzel és géppel írt adásvételi szerződést (ingatlan, segédmotor-kerékpár, láncfűrész), valamint zálogjegyeket. A férfit kétrendbeli, súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettével, valamint hétrendbeli uzsora-bűncselekménnyel és egyrendbeli jogosulatlan pénzügyi tevékenység vétségével gyanúsítják. A rendőrség kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatását.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.