Véget ért a vár történetének legnagyobb felújítása

Befejeződött a sümegi vár történetének legnagyobb felújítása; az összesen 823 millió forint összértékű beruházáshoz a város 682 millió forintos támogatást nyert az Európai Uniótól – közölte az önkormányzat pénteken.

MNO
2011. 07. 29. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sümegi vár integrált turisztikai megújítását célzó projekt kivitelezése 2009-ben kezdődött. Az egyedülálló várfejlesztés során megújultak a tornyok, a várkápolna, a teljes tetőszerkezet, és megerősítették a bástyákat is. A vár díszkivilágítása a beruházás részeként több mint 60 millió forintból már korábban elkészült, ezzel a műemlék a budai Váréhoz hasonló, tíz kilométerről is látható megvilágítást kapott.

A Közép-dunántúli régió legnagyobb műemlék-rekonstrukciójával megvalósult a település szimbólumaként ismert vár akadálymentesítése is, így a magyar romvárak közül a sümegi vár az elsők között nyitja meg kapuit speciális igényű látogatók előtt. A felújítás során – amely összesen hétezer négyzetméternyi területet érintett – kialakítottak egy látogatóközpontot, rendezvények megtartására alkalmas multifunkcionális termet, és berendeztek egy, a vár történetét bemutató kiállítótermet.

Az ünnepélyes várátlépést pénteken a projektet bemutató zárókonferencia előzte meg, amelyen Lasztovicza Jenő, a Veszprém Megyei Közgyűlés elnöke, Rátosi Ferenc, Sümeg polgármestere, Papp Imre „várkapitány” és a kivitelező cég vezetője vett részt – áll a közleményben. A középkori hangulatban életre kelt várban gyermeknapi vártámadással, élő történelemórával, többnapos lovag- és apródképző táborral, középkori mesterségek és fegyverek interaktív bemutatásával, és a várkertben kialakított históriás történeti játszóházzal várják a látogatókat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.