Végig egy polgárközeli Európa kialakítása volt a cél

A magyar EU-elnökség célja igazságügyi szempontból az volt, hogy lépéseket tegyen egy polgárközeli Európa irányába, azaz olyan megoldásoknak az elfogadtatása, amelyek a hétköznapi emberek számára is könnyebbé teszik az életet az unióban – nyilatkozta Navracsics Tibor az MTI-nek csütörtökön telefonon Lódzból, ahol átadta az EU igazságügyi elnökségét lengyel kollégájának.

MNO
2011. 07. 07. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta, hogy a magyar igazságügyi elnökség komoly sikereket ért el például az alapjogok védelme és érvényesítése területén, az öröklési rendszer egységesítése, valamint a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények elleni fellépés ügyében.

Kitért arra is, hogy – a magyar elnökség által kidolgozott tanácsi következtetésnek köszönhetően – az idei évtől kezdődően augusztus 23. a totalitárius rendszerek áldozatairól való megemlékezés napja lesz Európa-szerte. Idén augusztus 23-án a tagállamok Varsóban közösen róhatják le kegyeletüket az áldozatok emléke előtt – tette hozzá.

Navracsics Tibor emlékeztetett arra is, hogy a két szaktárca elindította a Lengyel-Magyar Együttműködés 2011 elnevezésű programot, amely egyebek mellett a lengyel-magyar múltról középiskolásoknak szervezett vetélkedőből, ösztöndíj-lehetőségekből, valamint újságírók látogatásának szervezéséből áll. Az Európai Unió Bel- és Igazságügyi Tanácsának igazságügyi formációját mostantól fél éven át vezető Krzysztof Kwiatkowski lengyel igazságügy-miniszterrel folytatott megbeszélés után, a közös sajtóértekezleten a magyar szakminiszter – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint – úgy fogalmazott, hogy a lengyel-magyar barátságot új tartalommal kell megtölteni.

A sajtótájékoztatón – ugyancsak a KIM közlése szerint – Krzysztof Kwiatkowski, utalva a magyar és a lengyel EU-elnökségre, azt mondta: reméli, 2011 végén kijelenhető lesz, hogy egy sikeres közép-európai év volt az idei. Külön üdvözölte és szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy a magyar elnökség idején fogadták el a totalitárius rezsimek áldozatairól való megemlékezésre vonatkozó magyar kezdeményezést, és hogy a lengyel elnökség idején lesz az első ilyen megemlékezésre, mert mint mondta, Közép-Európa különösen érintett ebben a kérdésben. A Lengyelország által is folytatni kívánt igazságügyi prioritások között említette az öröklési jog, az európai kereskedelmi ügyletek, valamint az áldozatvédelem területét.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.