Vérbe fagyva találtak az idős nőre

Négy alkalommal követtek el támadást idős emberek ellen az elmúlt fél évben Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, három esetben az áldozat a bántalmazás következtében meghalt; a nyomozások részleteiről a rendőrség csütörtökön sajtótájékoztatón számolt be Nyíregyházán.

MNO
2011. 07. 07. 17:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A négy büntetőeljárásban közös, hogy mindegyik támadást idős emberek sérelmére, nyereségvágyból, brutális módszerrel követték el, s a tettesek szinte mindegyike az adott településről vagy az áldozatok közvetlen lakókörnyezetéből került ki – mondta Tarcsa Csaba megyei rendőrfőkapitány.

Az ezredes hozzátette: Nyírmadán, Máriapócson és Rakamazon a támadás áldozata belehalt a bántalmazásba, míg Kocsordon életveszélyes sérülést szenvedett a megtámadott 78 éves férfi. Előbbi három esetben a rendőrség már megtalálta a feltételezett elkövetőket, a máriapócsi ügyben még ismeretlen tettes ellen folyik nyomozás.

Bukovenszki Zoltán megbízott alosztályvezető közölte, hogy a Nyírmadán és a Máriapócson történt gyilkosság felderítésére külön nyomozócsoportot hozott létre a megyei főkapitányság. Az őrnagy felidézte: Nyírmadán egy 57 éves asszonyt találtak a lakásában holtan 2010. december 17-én; az elkövetők nyújtófával bántalmazták az asszonyt – aki később a helyszínen belehalt sérüléseibe –, s értéktárgyakat vittek el. A gyilkossággal gyanúsított 40 éves és 23 éves helybéli férfit kedden fogták el és vették őrizetbe a rendőrök, s kezdeményezik az előzetes letartóztatásukat. A kihallgatásakor mindkét gyanúsított részletes beismerő vallomást tett.

Máriapócson tavaly szeptemberben találtak holtan az otthonában egy 75 éves férfit, aki szintén bántalmazás következtében vesztette életét. Az esetről – a nyomozás érdekeire hivatkozva – nem közölt részleteket Bukovenszki Zoltán, azt azonban elmondta, hogy az elkövetőket még nem találták meg. Az ügyben egymillió forintos nyomravezetői díjat is kitűzött a szabolcsi rendőr-főkapitányság.

A rakamazi és a kocsordi bűncselekmény esetében sikerült megtalálni az elkövetőket. Béres József alezredes, a megyei kapitányság bűnügyi osztályának vezetője elmondta: az idén februárban egy 77 éves nőt találtak vérbe fagyva rakamazi lakásában, a gyilkossággal gyanúsítható négy embert néhány nappal később állították elő a rendőrök. Az adatok szerint ketten vettek részt a tényleges elkövetésben, a másik két gyanúsítottnak bűnpártolásért kell felelnie, mivel segítettek társaiknak a gyilkosságnál használt ruháikat megsemmisíteni – mondta az alezredes. Mint hozzátette, hárman a gyanúsítottak közül jelenleg előzetes letartóztatásban vannak. A rendőrök megtalálták az asszony házából ellopott arany ékszereket is, amelyeket egy háznál rejtettek el a gyanúsítottak.

Márciusban Kocsordon egy korábban a településen élő 43 éves hajléktalan ment be egy 78 éves férfihoz pálinkavásárlás ürügyén, majd szóváltást követően a lakásban talált tárgyakkal súlyosan bántalmazta az idős embert. A sértett ezután 34 ezer forint készpénzt adott át bántalmazójának – közölte Béres József. Az elkövetőt másnap fogták el a rendőrök, a férfi beismerő vallomást tett. Az ügyet a rendőrség vádemelési javaslattal már megküldte az ügyészségnek – tette hozzá az alezredes.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.