Vérfürdő Kasgarban

Négy gyanúsítottat lelőtt, négyet elfogott, s további négyet még keres az északnyugat-kínai Kasgar (Kashgar) rendőrsége, miután vasárnap erőszakcselekmények voltak a városban: három embert megöltek, több mint 10 járókelő, illetve rendőr megsebesült – jelentette a Hszinhua kínai állami hírügynökség.

MNO
2011. 07. 31. 11:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén eddig legkevesebb 14 ember halt meg különböző erőszakos cselekményekben a muszlim ujgurok lakta kínai régió történelmi városában. Szombaton este két, késsel felfegyverkezett ujgur férfi egy piros lámpánál várakozó teherautóból kirángatta a sofőrt, leszúrta vezetőt, majd a járművel a járókelők közé hajtott. A támadók ezután kiugrottak a teherautóból, és legkevesebb hat embert halálra késeltek, 28-at megsebesítettek az utcán. A járókelők az egyik támadót agyonverték, társát ártalmatlanná tették.

Sajtóértesülések szerint a város érintett területeit lezárták, a helyszínen tűzoltók, mentők dolgoznak; a rendőrség nagy erőkkel vonult ki. Az internetes beszámolók síró emberekről és sok vérről szóltak. Volt, aki elmondta, hogy az esethez közeli székhelyű vállalatuk egyik biztonsági őre és menedzsere igyekezett a menekülő emberek segítségére lenni, de az egyik támadót lefogni próbáló kollégájukat hasba szúrta az ámokfutó késelő.

„Hszincsiang (Xinjiang) a kínai ujgurok és más nemzetiségűek hazája terrorfenyegetés alatt áll” – állapítja meg a Hszinhua kínai állami hírügynökség, amely emlékeztetett arra, hogy július 18-án Hotan városban a helyi rendőrségre támadt egy fegyveres csoport, megölték az ujgur biztonsági őrt, továbbá három másik embert, s túszokat ejtettek. A rendőrség akkor 14 támadót lelőtt. Az akkori híradásokból arra lehetett következtetni, hogy az akciót vallási szélsőségesek követték el tiltakozásul amiatt, hogy a városban a hatóságok kampányt indítottak a nők egyre terjedő viselete ellen, ami fekete fátyol és hosszú fekete, bő köpeny. A rendőrség az ügyben arra a megállapításra jutott, hogy „terrorista csoportok által szervezett támadásról” volt szó.

2009 júliusában közel 200 halálos áldozattal járó kiterjedt – rombolással, gyújtogatással kísért – zavargásokra került sor az autonóm terület székhelyén, Urumcsiban (Urumqi). Kasgarban akkor több száz fős tüntetésről érkeztek jelentések. Egy évvel korábban, a nyári olimpia idején – szintén a pakisztáni határtól néhány órára lévő Kasgárban – merényletet követtek el egy rendőrőrs ellen, aminek 16 rendőr esett áldozatul. A kínai hatóságok állítása szerint a háttérben „szeparatista szervezetek” álltak.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.