Visszafordítások az ukrán–magyar határon

Magyar határőrök továbbra is visszafordítják a Magyarországra lengyel schengeni vízummal belépni szándékozó ukrán állampolgárokat – írta csütörtökön honlapján a Szegodnya című ukrán napilap.

MNO
2011. 07. 07. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A cikk szerint a problémák idén márciusban kezdődtek, amikor a magyar határőrizeti szervek nagyszámú ukrán utastól tagadták meg a belépést Magyarország területére. Arra hivatkoztak, hogy a lengyel konzulátusok által kiadott schengeni vízummal csak a lengyel határon át utazhatnak be az Európai Unió területére. A schengeni övezetben érvényes szabály szerint azonban ez csak az első beutazásra érvényes – emlékeztet az újság, amely szerint a rendelkezés a repülővel vagy vonattal utazókra nem vonatkozik, a pecsétet ebben az esetben az első schengeni országban ütik be az útlevélbe.

A lap riportere azt állítja, hogy a Budapest–Moszkva vonatjáraton utazva tanúja volt, amint magyar határőrök a magyar–ukrán határon számos, Magyarországról kilépő ukrán utas útlevelébe belekötöttek, még az ukrán utaskísérőt is megfenyegették, hogy kitiltják Magyarországról, mert lengyel konzulátus adta ki a schengeni vízumát. Sőt, az egyik férfi utastól azt követelték, hogy okmányokkal igazolja a már befejeződött külföldi utazásának a célját – így a cikkíró, aki szerint a magyar határőrök a beutazáskor eredeti meghívót és szállodafoglalást igazoló papírokat kérnek az ukránoktól.

A lap ezzel kapcsolatban Magyarország ukrajnai nagykövetségén érdeklődött, ahol azt a választ kapta, hogy a vízum csak előfeltétele a beutazásnak. A határőröknek ezért jogukban áll az utazás célját vagy feltételeit, közte a szállodafoglalást igazoló okmányok felmutatását kérni az utastól, akit visszafordíthatnak a határról, ha nincsenek ilyen papírjai. Az ungvári magyar főkonzulátuson azonban – így a kijevi újság – más okra vezetik vissza az „ukránok tömeges visszafordítását” a magyar határról, nevezetesen arra, hogy gyanúsan sok ukrán állampolgár lép be Magyarországra egyszeri utazásra feljogosító lengyel schengeni vízummal. Lengyelország kijevi konzulátusa a lap érdeklődésére nem volt hajlandó kommentálni a kérdést.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.