Zoárd-napi sokadalom Vásárosnaményban

A beregi város névadójának tiszteletére, Zoárd-napi sokadalom elnevezéssel a halászok, horgászok, juhászok és vadászok találkozóját rendezik meg július 15-17. között Vásárosnaményban, ahol a mesterségekhez kapcsolódó bemutatók mellett feltálalják a különleges ételeket és italokat, mi több, igazi mulatozással fejezik majd be nap mint nap a programot.

MNO
2011. 07. 10. 11:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legenda szerint Vásárosnamény névadója a honfoglalás kori Zoárd kapitány volt, aki a Vereckei hágón átkelve társaival, a Tisza beregi szakaszához érve úgy biztatta Gergely nevű vitézét: Ugorj na! Állítólag az akkori nyelvhasználat szerint a biztatás „ugor nya!”-ként hangzott. És miután Gergely vitéz lovával a vízbe ugratott és átkelt a Tiszán, Zoárd kapitány tovább küldte: No menj! (vagy, ahogy hangozhatott: „na mény!”) felkiáltással. Az átkelést nem vállalók és a Tisza partján letelepedettek lakott helye a monda szerint így kapta a Gergelyi és Ugornya, valamint a Namény nevet. Gergelyi és Ugornya 1936-ban Gergelyiugornya néven egyesült, majd az időközben vásári jogot is szerzett – és nevében ezért változott – Naményhoz csatlakozott 1969-ben.

Zsoldos Barnabás rádiós újságíró, a Zoárd-napi sokadalom sajtószóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a háromnapos rendezvény július 15-én, pénteken 8.00 órakor a halászok és horgászok versenyével kezdődik a Tiszánál. Egyúttal indul a halsütő és főzőviadal is: kuriózumnak számító ételeket készítenek és kínálnak kóstolásra – nem csak a zsűrinek – a szakácscsapatok. Közben halászattal kapcsolatos kiállítást nyitnak meg, a horgászpraktikákkal ismertetik az érdeklődőket, sőt a mesterségről szóló mesemondóversenyt is szerveznek. Felhívják a figyelmet az egészséges halételek fogyasztásának fontosságára, ki-ki helyszíni szűrővizsgálattal ellenőriztetheti koleszterin-, testzsír- és vércukorszintjét, vérnyomását. A szórakozásról citera- és népdal-együttes gondoskodik, és lehet tutajozni és csónakázni a Tiszába torkolló Krasznán, ahol este égő mécseseket úsztatnak le.

Másnap, július 16-án szombaton 10.00 órakor a juhászok folytatják a találkozót, és ők szintén megfőzik-megsütik a bárányhúsból készült ételkülönlegességeiket. Felhangzanak a vidám és mélabús pásztorénekek, láthatók lesznek a pásztortáncok, a fellépők között a világhírű Magyar Állami Népi Együttes Kamaraegyüttese is szórakoztatja a nagyérdeműt. A napot pedig a Csík zenekar esti koncertje búcsúztatja majd.

Július 17-én, vasárnap – szintén 10.00 órától – a vadászok gyűlnek össze a rendezvény helyszínén, a régi Kraszna híd és a Tisza-híd közötti szabad területen. Felvonulás, Hubertus-mise, ünnepi köszöntő – Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes beszédével –, főzőverseny, pálinkakóstolás, solymászbemutató, vadászkutya-viadal, világrekord trófeák- és preparátumok kiállítása és szakmai előadások adják a sokadalom zárónapjának programját.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.