2011 őszén ülnek össze először

Az átalakított Fogyasztóvédelmi Tanács első ülése 2011 őszén várható, amikor a tagok és az állandó meghívottak a IV. középtávú fogyasztóvédelmi politika tervezetét, az ezzel kapcsolatos, augusztus 10-ig tartó társadalmi egyeztetés eredményeit, észrevételeit tárgyalják – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI érdeklődésére.

MNO
2011. 08. 07. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fogyasztóvédelmi Tanács 2008. június 30-án jött létre a kormány fogyasztóvédelemmel összefüggő döntéseit előkészítő konzultatív, véleményező, javaslattevő, érdekegyeztető fórumként. A szaktárca szerint a Fogyasztóvédelmi Tanács hároméves gyakorlata azt mutatta, hogy a háromoldalú – kormányzati, fogyasztói, vállalkozói – jelleg, az erősen formalizált működési keret nem segíti a felek együttműködését, az eredményes konzultációt. A hatékonyság növelése érdekében a kormány a Fogyasztóvédelmi Tanács átalakításáról határozott, amelynek révén a tanács működése rugalmasabbá válik, a feladatkör változatlanul hagyása mellett.

A Fogyasztóvédelmi Tanácsról szóló 1259/2011. (VII. 27.) kormányhatározat hatályba lépésével megkezdődött az új tagok felkérésének előkészítése. Az új tagok felkéréséről a tanács elnökének – a fogyasztóvédelemért felelős államtitkárnak – a határozat hatályba lépését követő 30 napon belül kell gondoskodnia. A tanácsban a legaktívabb és a legnagyobb szereppel bíró fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek, valamint az érdekelt gazdasági érdek-képviseleti szervezetek jelenléte indokolt – közölte az NGM. A Fogyasztóvédelmi Tanácsról a napokban megjelent kormányhatározat szerint a testület szükség szerint, de évente legalább két alkalommal ülésezik.

A testület feladatkörébe tartozik – többi között – évente megvitatni a fogyasztóvédelmi hatáskörrel rendelkező hatóságok ellenőrzési és egyéb a témával összefüggő tevékenységét. Jogszabályalkotást, módosítást kezdeményezhet a szakminiszternél a fogyasztói jogok és érdekek érvényesítése, védelme érdekében.

A tanács tagja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH), a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egy-egy képviselője. Az elnök felkérése alapján tanács tagja lesz a Magyar Agrárkamara (MA), a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) egy-egy képviselője, továbbá 8 fogyasztói érdekképviseletet ellátó társadalmi szervezet elnöke, 6 országos gazdasági érdek-képviseleti szervezet egy-egy megbízottja, a békéltető testületek két, valamint a Pénzügyi Békéltető Testület egy küldöttje. A munkában állandó meghívottként részt vesznek a kijelölt szakterületekért felelős vezetői munkakört betöltő kormánytisztviselők. A kormányhatározat rendelkezik arról is, hogy a tanács tagjainak névsorát, ügyrendjét, valamint az ülésekről készült emlékeztetőt a fogyasztóvédelemért felelős miniszter által vezetett tárca honlapján közzé kell tenni.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.