35 eurót fizethet, aki dohányzik a strandon

Egy provence-i kisváros földközi-tengeri partszakasza lett Franciaország első dohányzásmentes strandja, amely igen hamar óriási népszerűségre tett szert a füstmentes napozásra vágyó strandolók körében.

MNO
2011. 08. 07. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dél-franciaországi La Ciotat nevű apró kikötőváros 13 kilométer hosszan futó Lumiere strandjának egy partszakaszán a nyár eleje óta óriási felirat figyelmezteti a strandolókat arra, hogy dohányzásmentes területre érkeztek. „Nem akadályozzuk a dohányosokat a szabad mozgásban, csupán szeretnénk megőrizni ezt a területet a nem dohányzók számára, hogy az ide látogató édesanyák és gyerekeik, ne cigarettacsikkekből, hanem homokból tudjanak várat építeni” – mondta a füstmentes strand ötletével előrukkoló Noel Collura, a város környezetvédelméért felelős illetékese, aki maga is meglepődött a kezdeményezés népszerűségén.

A mindössze 34 ezer fős kisváros lakossága a nyarak során mintegy háromszorosára duzzad a Franciaország különböző szegleteiből érkező vakációzóknak és a szomszédból átruccanó marseille-ieknek köszönhetően. Az Ifop közvélemény-kutató intézet legutóbbi felmérése szerint a franciák háromnegyede támogatja a dohányzásmentes strandok ötletét. A cigaretták teljes kitiltására a korábbi szelídebb, de hatástalannak bizonyuló lépések után került sor.

„Éveken át osztogattunk hamutálakat a strand területén és szórólapokon hívtuk fel az emberek figyelmét arra, hogy ne dobálják szanaszét a csikkjeiket, de minden hiába volt” – idézte környezetvédelmi illetékest a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása. A helyi rendőrség, amely már a tiltás előtt is járőrözött a partszakaszon, most 35 eurós (9500 forint) pénzbírsággal büntetheti azt, aki cigarettára gyújt a strandon.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.