A parlament elnöke felolvasta a halálos áldozatok nevét + Képek

Parlamenti megemlékezésében tisztelettel adózott honfitársainak a norvég kormányfő azért, ahogyan a július 22-i kettős merényletre reagáltak. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/800613" target="_blank"><strong>• Breivik a király lemondását követelte a részletekért</strong></a>

MNO
2011. 08. 01. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hálásan köszönöm a norvég népnek, hogy felelősségtudatot mutatott, amikor kellett, megőrizte a méltóságát, és a demokráciát választotta” Az egész ország megmutatta, hogy képes „megtalálni a helyes utat” a tragédia közepette – mondta Jens Stoltenberg a félárbocra eresztett nemzeti lobogókkal díszített parlamentben, V. Harald király és Haakon trónörökös, valamint meghívott hozzátartozók jelenlétében.



A miniszterelnök szerint „július 22-e nemzedéke a hősöké és a reményé”. „Nekik köszönhetően az alapvető értékeinkben megújult hittel fordulhatunk a jövő felé”. „A terrornak nem több gyűlölethez kell vezetnie, hanem több demokráciához” – mondta.



A megemlékezés egyperces néma felállással kezdődött, azután elénekelték a nemzeti himnuszt, majd a parlament elnöke egyesével felolvasta a 77 halálos áldozat nevét. Bejelentették, hogy augusztus 21-én az egész nemzet megemlékezik az áldozatokról, a családtagjaikról és az áldozatok megsegítésére siető emberekről.



Stoltenberg a beszédében az időnként durva parlamenti vitákra utalva azt kérte a norvég politikusoktól, hogy a merénylet nyomán gondolják át: „mit gondoltak, mondtak és írtak” a múltban. „Mindannyiunknak van mit tanulnunk a tragédiából. Mindannyiunknak szüksége lehet arra, hogy elmondja: valamit rosszul tettem” – mondta, és kérte, hogy „ne kezdődjék boszorkányüldözés”. Ősszel, „amikor a politikai munka folytatódik, ugyanazzal a bölcsességgel és tisztelettel fogunk viselkedni, mint a norvég nép” – ígérte a politikusok nevében a kormányfő.



Norvégiában szeptemberben választásokat tartanak. A gyász miatt megállapodás született arról, hogy a pártok augusztus végére halasztják a választási kampányuk megindítását.





(Fotók: Reuters)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.