Afrikai ritmusok bűvöletében

A rengeteg könnyűzenei fesztivál után egy kis nyugalomra és elmélyülésre adhatnak alkalmat az elkövetkező napok világ- és komolyzenei koncertjei és jazzfesztiváljai. Bár a VeszprémFesten már lezajlott a sokak által várva várt Gilberto Gil brazil énekes-gitáros koncertje és a svéd Nils Landgren fellépése is, azért még mindig egy teljes hétvégét kínál a fesztivál azoknak, akik csak most utaznának a királynék városába. A jazz szerelmesei is megtalálhatják a számításukat a VeszprémFesttel párhuzamosan, a belvárosban zajló rozé-, rizling- és jazznapokon, és az ország másik két pontján, Szentendrén és Budafokon is jazzfesztivállal telnek az elkövetkező napok.

R. Kiss Kornélia
2011. 08. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Június végéig úgy volt, hogy a szenegáli Youssou N’Dour koncertjével búcsúzik majd a VeszprémFest, aztán a sztár műtétjére hivatkozva lemondta a fellépést. A VeszprémFest dicséretére legyen mondva, hogy egy hónap alatt sikerült hasonló kaliberű, szintén afrikai világzenészt keríteniük a szervezőknek. Mory Kante is a hetvenes években kezdte pályafutását, két afrikai hangszer, a balafon és a kora mestere. A zenész-énekes kortárs köntösben közvetíti a tradicionális afrikai zenét, amelynek avatott ismerője, hiszen hazájában, Guineában az egyik leghíresebb griot dinasztiában született: édesapja is ilyen, költőt, zenészt, vándorló krónikást egyesítő „bárd” volt, tulajdonképpen a szájhagyomány egyszemélyi letéteményese, aki állítólag még százhárom évesen is vállalt fellépést. Mory Kante a mostani koncerten „best of” válogatással készül, így biztosan felcsendül majd a Yeke yeke és más ismert slágerek. Holnap este pedig a hazai zenei élet három jeles képviselője lép színpadra együtt. Snétberger Ferenc gitárművész, a Concerto Budapest zenekar és az Amandina ütőegyüttes osztják meg egymással a színpadot, a műsoron spanyol zeneszerzők átiratai szerepelnek.
A párhuzamosan zajló rozé-, rizling- és jazznapoknak köszönhetően délutánonként a veszprémi Óváros téren is fiatal jazzisták koncertjei várják azokat, akik szívesen megízlelnék a környékbeli borokat.

Pest környéki jazz. Budafokon és Szentendrén jazzmuzsikával telnek az elkövetkező napok. Szentendrén ma és holnap gyűlnek össze néhányan kedvenc magyar csapataink közül. Ma este például a helyi jazzklub atyja, Borbély Mihály nevével fémjelzett Borbély Műhely, a Bin-Jip, a Borlai Gergő és Oláh Tzumó Árpád kettőséből verbuválódott Tzumo & Borlai Electronic Dreams, és a Kiss Erzsivel kiegészülő Erik Sumo Band kínál egész estét betöltő zenei élményt a szentendrei városháza udvarán. Holnap pedig Nikola Parov és Herczku Ági lép fel a Barcsay udvarban.
Jó hír, hogy nemcsak a hétvégére jut jazz Pest vonzáskörzetében, hanem keddre és szerdára is. Ekkor Budafokon rendezik meg újra a Sambosi–Törley jazzfesztivált. Ezúttal új helyszínen, egy pezsgőpincészetben lesznek a koncertek. Az első nap Tony Lakatos német zenészekből álló quintettjét hallgathatjuk meg, másnap pedig a Sárik Péter Trió és Kozma Orsi és quartettje lép fel a Törley-pincészetben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.