Az ország „gyenge pontjainál” lesz szögesdrótkerítés

Görögország szögesdrótkerítést épít a görög-török határon, hogy ezzel is elősegítse az illegális bevándorlók feltartóztatását.

MNO
2011. 08. 05. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hónapokig tartó heves viták után a polgári védelem minisztériuma pénteken jelentette be, hogy felhúzzák a határkerítést. Két, egymással párhuzamos, 2,5-3 méter magas szögesdrótkerítést építenek ki 10,3 kilométeres hosszúságban a két ország természetes határának számító Évrosz folyó „gyenge pontjainál”, Oresztiada város térségében.

A projekt megvalósítása közel 5,5 milliárd euróba kerül, s az Európai Unió alapjaiból finanszírozzák. A versenytárgyalást szeptemberben írják ki – közölte a minisztérium. Idén januárban Hrisztosz Papucisz, a polgári védelem minisztere nagy feltűnést keltett, amikor kilátásba helyezte, hogy a görög-török határ teljes hosszában, 206 kilométeren kiépítenék a határkerítést, az Egyesült Államok és Mexikó között létesített műszaki határzár mintájára. Törökország nem ellenezte az elképzelést, az Európai Bizottság viszont fenntartásainak adott hangot.

A falak vagy kerítések rövid távon jelentenek megoldást, de nem teszik lehetővé az illegális bevándorlás kérdésének strukturális megközelítését – jelentette ki akkor Michele Cercone, Cecilia Malmström belügyi EU-biztos szóvivője.

Az Európai Unióba igyekvő, de elfogott illegális bevándorlók mintegy fele próbál meg a görög-török határon keresztül bejutni az unióba. Az afrikai országokon átsöprő lázadások után egyes európai országok a bevándorlási szabályok szigorítását szorgalmazták.

A Ta Néa című görög napilap egy héttel ezelőtt azt írta, hogy Görögország 120 kilométeres hosszúságban árkot ás az Évrosz közelében, hogy megóvja a régiót az árvizektől, illetve ezáltal is akadályozza az illegális bevándorlást.

Athén tavaly októberben az Európai Unió határőrizeti ügynökségének (Frontex) segítségét kérte, jelezve, hogy egymaga képtelen megbirkózni a Törökország felől érkező illegális bevándorlók rendkívüli hullámával. November óta a Frontex által küldött kétszáz határőr segíti a görög hatóságok munkáját, s azóta jelentősen csökkent az Évrosz folyón át görög területre lépő bevándorlók száma.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.