Bada Dada-emlékkiállítást rendeznek

Bada Dadának, polgári nevén Bada Tibornak, a magyar és a vajdasági avantgárd és underground kultúra egyik meghatározó alakjának születésnapja alkalmából emlékkiállítás nyílik mintegy 60 munkájából augusztus 30-án, kedden a Home Galériában.

MNO
2011. 08. 22. 6:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kertész Csaba, a galéria vezetője elmondta az MTI-nek, hogy a művész 1963. augusztus 11-én született Újvidéken (Novi Sad), és a megnyitó közönségével inkább erre a dátumra emlékeznek, ugyanis halálának is most volt az ötödik évfordulója (július 4.). „1977-től vagyok Bad Art (gonosz művészet), 1982-től Bada Dada, ebbe minden belefér, de a lényeg a jó és a gonosz küzdelme a buta unalom ellen” – írta magáról korábban a művész.

A galériavezető gazdag anyagot gyűjtött össze a tárlatra, barátoktól, ismerősöktől és a művész fogorvosától, akinek képpel fizetett a kezelésekért. Rajtuk kívül Szombathy Bálint képzőművész, aki „földije” volt Badának, szintén kölcsönzött képeket a tárlatra. Ott lesznek jelentős festményei mellett képversei, grafikái, a Csontikák sorozat, vagyis marhalábszárból készített szobrai, az Ikebada, azaz három befőttesüvegbe rendezett ecsetei, talált tárgyai.

Láthatja az érdeklődő többek között a Fekete szivárvány Európa felett című olaj-vászon festményét, A repülő disznót, a Dr. Zsivago Dark Star című kollázs önarcképét napszemüvegben, gitárral a kezében, A palicsi szörnyeteg visszavonul című alkotását, amely a Loch Ness-i szörnyre utal, és ott lesz néhány, botrányt okozó munkája is.

Bada Dada képzőművészeti középiskolát végzett, majd a haditengerészetnél szolgált Pulában, elvégezte a magyar szakot az újvidéki egyetemen, rajzaival a jugoszláv képregény megújítója volt. Zenélt a Tudósok együttesben, legismertebb nótája az Apa kocsit hajt című.

1992-ben költözött Magyarországra és drMáriással performansz, költészeti és zenei duót alkotva többször fellépett. Budapesten, rákoskeresztúri műtermében dolgozott, de szellemileg Szentendréhez kötődött és jó viszonyt ápolt a Bizottság együttes tagjaival.

2006. július 4-én, 43 évesen műtermében önkezével vetett véget életének. A Bada Dada-emlékkiállítás szeptember 30-ig tart nyitva.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.