Belvízvédelmi készültség Szabolcsban és Püspökladányban

Belvízvédelmi készültséget rendelt el a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság az esők következtében kialakult elöntések miatt Felső-Szabolcs két öblözetében – közölte a szervezet vezetője hétfőn az MTI-vel. Másodfokú belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a hétvégén lehullott, rendkívül nagy mennyiségű csapadék miatt Püspökladányban, ahol folyamatosan szivattyúzzák a kertekből a vizet – mondta a Hajdú-Bihar megyei város polgármestere hétfőn az MTI-nek.

MNO
2011. 08. 01. 10:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tiszabercel környékén másod-, míg Dombrád és Tiszatelek térségében elsőfokú a készültség – mondta Bodnár Gáspár. Az igazgató hozzátette, hogy az esővíz mintegy hétezer hektárt öntött el. A víztelenítését szivattyúkkal kezdték meg, és várhatóan egy hét alatt végeznek a munkálatokkal. Szabolcsban júniusban és júliusban a sokévi 70 milliméteres havi átlagnál jóval több eső hullott. Tiszabercel térségében például több mint 170 milliméter csapadékot mértek, és jelentős volt az esőzés Szabolcsveresmart, Dombrád és Záhony körzetében is.

Bodnár Gáspár kitért arra, hogy a sok eső a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei folyókon egy-másfél méteres vízszintemelkedést okozott, de a vízállás sehol nem közelíti meg az árvízvédelmi készültség elrendelésének magasságát. Megjegyezte: várhatóan a készenléti szint alatt marad a folyók vízállása a következő napokban is, mivel az időjárás javulására számítanak a meteorológusok.

A térségi vízügyi igazgatóság adatai szerint a Tisza szabolcsi részén hétfő délelőtt Tiszabercelnél volt a legmagasabb a vízállás: a vízszint megközelítette a 300 centimétert. A Szamoson Tunyogmatolcsnál mindössze 30, a Krasznán Nagyecsednél 158, míg a Túron Sonkádnál 156 centiméteres volt a vízszint. Jelenleg a Lónyay-főcsatorna vízállása a legmagasabb, 625 centimétert mértek hétfőn reggel 6 órakor, de ez is alatta maradt a készültségi szint elrendelési szintjének.

130 milliméter csapadék hullott Püspökladányban

Dombi Imréné (Fidesz–KDNP) tájékoztatása szerint péntek délutántól egy napon át megállás nélkül esett, a hétvégén összesen 130 milliméter csapadék hullott a városra. Ez több mint kéthavi csapadékmennyiségnek felel meg, így egész utcák kerültek víz alá. Három gócpont volt, ahol a kertek mellett lakásokba is betört a víz, de kiköltöztetni senkit nem kellett. Az önkormányzat szombaton is ügyeletet tartott, ahol a lakossági bejelentéseket fogadták – ismertette.

A polgármester beszámolt arról, hogy a tűzoltóság berendelte a szabadnapos munkatársakat is a vízelvezetési feladatok ellátására, de a regionális vízügyi igazgatóság szakemberei, az önkormányzat dolgozói és közmunkások is folyamatosan dolgoztak a hétvégén. Mint mondta, megoldódni látszik a helyzet. Dombi Imréné hozzátette, hogy hétfőn megkezdhették a víz elvezetését a termőföldekről is. Jelenleg a fertőtlenítés zajlik a korábban elöntött területeken, illetve folyamatosan mélyítik az árkokat, hogy a hétfő délutánra és estére várható újabb eső már ne okozzon hasonló károkat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.