Csak egyet haraptak a Farkasok a Vasas szülinapi tortájába + Képriport

Illedelmes vendégek voltak a római Farkasok a Vasas 100. születésnapi buliján, „csak” egy góllal verték meg a jubiláló angyalföldi egyesület futballcsapatát a Puskás-stadionban rendezett gálameccsen. Pedig valamennyi világsztárját a kezdőcsapatba nevezte Luis Enrique, az AS Roma újdonsült trénere.

2011. 08. 04. 8:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjöttek Tottiék – hogy ez hány futballszurkolót érdekelt, valójában a kezdő sípszóig homályban maradt; kétségtelen tény viszont, hogy bő hétezer eladott jegyről szóltak augusztus első napjaiban. A Vasas SC a Francesco Tottinak is munkát adó olasz AS Romát szemelte ki 100 éves születésnapjának megünneplésére ellenfélként a szerda esti gálamérkőzésre, de nem a legjobb passzban várta az angyalföldi egyesület a jubileumot. És itt most szorítkozzunk a futballcsapat körüli „sportszakmai eseményekre”. Három forduló csorgott le a hazai pontvadászat patakján, vendégként Debrecenben 5-2-re, Kispesten 4-0-ra, otthon pedig a Pécstől 2-1-re kaptak ki Komjáti András tanítványai – kellemetlen, de utolsó az NB I táblázatán. Mivelhogy a szerda esti összecsapás másik résztvevője brazil, argentin és olasz világsztárban sem szenved hiányt, a jó előre bejelentett (szerződésben rögzített) kezdőcsapat összetétele is nevezhető a Vasas számára elkeserítő sportszakmai eseményként (Lobont – Cicinho, Cassetti, Heinze, José Angel – Taddei, De Rossi, Perrotta – L. Greco, Totti, Krkic. Vezetőedző: Luis Enrique). A névsort látva feltűnik néhány, más csapatból is ismert név. Például Cicinhóé, aki a Real Madridban futballozott nem is olyan rég – hasonlóan Gabriel Heinzéhez –, a nagy ellenlábas Barcelonában pedig Bojan Krkic játszott egészen a nyár elejéig. És akkor még vegyük hozzájuk az olasz válogatottba rendre behívott Tottit, Perrottát és De Rossit. Ütős egy alakulatnak tűnt minden pontján.

A Vasas tisztában volt vele, hogy a többezres szurkolósereg jelentős része az olasz bajnoki rajtra „gyúró” Roma miatt látogat el a Puskás-stadionba – amelyet játékosként néhány olasz jobban ismer, mint a piros-kék futballisták… –, ennek ellenére tudatában volt annak is, hogy a pályára lépők képviselik a 100 esztendős sportegyesületet ezen a rangos eseményen, s ki tudja, néhányuknak tán egyedüli alkalom világsztárok ellen focizni. Ezzel számolva Komjáti András tréner a Vasas futballcsapat hivatalos honlapjának nyilatkozva elmondta, nem szeretné egyik egészséges játékosát sem megfosztani a Roma elleni mérkőzés élményétől. A találkozó egyébként nem csak a Vasas idei mérkőzései miatt ígért gólfesztivált: amikor olasz alakulat barátságos körülmények között a Puskásban járt az utóbbi időszakban, a magyar ligaválogatott 2-5-re kikapott a Milantól (a hazaiakat a most 70. születésnapját ünneplő Vasas-legenda Mészöly Kálmán fia, Géza edzette), és ki ne emlékezne a Várhidi-éra barátságos magyar–olaszára a taljánok friss vébégyőzelme után (3-1 – Di Natale góljára Juhász Roland, Gera Zoltán és Feczesin Róbert felelt).

Némi változtatást azért eszközölt Luis Enrique az előre kiadott kezdőben, de a nagyágyúk nem padoztak Solymosi sporttárs kezdő sípjelekor. Fehérben játszott a Vasas, sötét szerelésben Tottiék. Az első említésre való motívum Bojan Krkic nevéhez fűződött, aki a 8. percben kanyarított be jobbról, de Boriello kicsit lemaradt az ívelésről. Eltelt még egyszer ennyi idő, mire megint villant a Barcától érkezett 20 éves támadó, ekkor bal oldalt nyargalt a kapu torkáig, de ott az elé fekvő Vasas-játékosokba gurított. A 21. percben Boriello kínálta meg egy lövéssel Ilizi kapust – a Vasas nem tudott kijönni kapuja elől. A félidő derekán Bojan megint elküldte a Vasas védelmét, és megrepesztette a felső kapufát. Enyhülő Roma-fölény közepette, 8 perccel a szünet előtt aztán kiharcolt egy szögletet a magyar alakulat, a beemelt labdát pedig Simics a védők szorításában kapura tudta préselni – lehetőség volt! Az ellentámadásból Perrotta könnyen vezetést szerezhetett volna, de megint jöttek az önfeláldozó fehér mezesek és a félidő.

Negyed 10 tájékán, amikor útjára indult a labda, még javában dolgozott a partvonalnál „elhelyezett” lemezlovas, akit a népharag sodort el végül állomáshelyéről – így maradhatott abba a fülsüketítő dübörgés egy perccel a kezdés után. Ekkor már egyébként túl voltunk egy Roma-helyzeten is. Az 54. percben megint Krkic volt szemfüles, a rövid oldalon azonban a helyén volt Ilizi kapus. A szünetben amúgy Luis Enrique lecserélte a fél csapatot, de a nagy sztárok fent maradtak még negyed órát, Totti pedig még tovább. Az első Vasas-helyzetig ebben a játékrészben is várni kellett húsz percet, ekkor a frissen beállt Beliczky választott lövés helyett még egy cselt. Kár volt érte. Aztán a 67. percben újabb Vasas-lehetőség egy pontrúgás után, de a Roma cserekapusa pont oda feküdt le, ahová az ívelés utáni fejes érkezett. Aztán hiába éledezett az ünnepelt, a Roma Viviani messziről eleresztett, két emberen is irányt változtató lövése utat talált Ilizi hálójába, 0-1. Maradt ezek után a vendégfölény, a Vasas-játékosok pedig látszólag eléggé elfáradtak és „szisszentő” hibákat vétettek, leginkább hátul.

A Farkasok azonban étvágytalanok maradtak az utolsó percekre, így maradt 0-1 a végeredmény, becsületére váljon a 100 éves Vasasnak!

VASAS SC – AS ROMA 0–1 (0–0)
2011. augusztus 3. 20.15, Budapest, Puskás Ferenc Stadion, 8000 néző
vezette: Solymosi – Forgách, Tóth P. (mindhárman magyarok)
gól: Viviani (69. perc, 0-1).
sárga lap: -
VASAS SC: Ilizi – Polényi, Sütő (Radványi, 82.), Kovács G., Katona (Boukar, 62.) – Kulcsár (Ferkó), Bárányos (Dajics, 46.), Arszics (Beliczky, 60.), Bakos – Jokics (Mileusnics, 65.), Simics (Homma, 62.). Vezetőedző: Komjáti András.
AS ROMA: Lobont (Curci, 46.) – Cicinho (Rosi, 46.), Cassetti (Crescenzi, 60.), Heinze (Brighi, 46.), Angel (Taddei, 66.) – Perrotta (Simplicio, 60.), De Rossi (Viviani, 46.), Greco (Pizarro, 46.) – Borriello (Okaka Chuka, 60.), Totti (Verre, 68.), Krkic (Caprari, 60.). Vezetőedző: Luis Enrique.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.