Cukorügyben fognak vizsgálódni

Ülést tart hétfőn és ezzel megkezdi munkáját az a vizsgálóbizottság, amely a magyar cukorgyárak privatizációját, valamint Magyarország Európai Unióhoz (EU) történő csatlakozása óta a közösségi cukorreformok során képviselt magyar álláspontot vizsgálja.

MNO
2011. 08. 08. 6:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai ülésen megkezdik a témával kapcsolatos meghallgatásokat. A 16 tagú, Font Sándor (Fidesz) és Józsa István (MSZP) által elnökölt, július 14-én alakult vizsgálóbizottság egyebek között arra keresi a választ, hogy a cukoripar privatizációja során milyen mulasztások történtek, milyen privatizációs döntések, megállapodások születtek, ezekhez az új tulajdonosokkal szemben milyen kikötések kapcsolódtak, és betartották-e azokat. A parlamenti testület áttekinti majd, hogy az Európai Unió 2004-ben, Magyarország csatlakozásakor hatályban lévő cukorrendtartása, majd az azt követő többlépcsős reform-előkészítési és döntési folyamatában milyen álláspontot képviselt Magyarország.

Magyarországon a rendszerváltás idején 12 cukorgyár működött. A privatizáció során az üzemek külföldi tulajdonba kerültek, majd az EU 2006-os reformjával visszaszorította a cukorgyárak termelését. Mára egy, külföldi tulajdonban lévő cukorgyár működik, a kaposvári, ahol a hazai cukorszükséglet harmadát állítják elő.

Magyarország a szocialista kormányok idején az uniós csatlakozáskor kiharcolt 402 ezer tonnás magyar cukorkvótának 75 százalékát visszaadta Brüsszelnek. Az évi cukorfogyasztás 300 ezer tonna körüli, így a magyar gazdaság importra szorul – hívta fel a figyelmet korábbi közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.