Egy-egy arany, ezüst és bronz termett szombaton Szegeden + Képek + Képriport

A magyar versenyzők mindhárom színű éremből egyet, továbbá öt londoni kvótát szereztek a szombati döntőkben a szegedi, olimpiai kvalifikációs kajak-kenu világbajnokságon.<br /><br /><a href="http://mno.hu/portal/804613" target="_blank"><strong>• Kovácsék a döntőbe hajóztak, a kenusok egy kvótával zártak </strong></a><br />

MNO
2011. 08. 20. 13:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A győzelem a vb-újonc Tóth Dávid, Kulifai Tamás 500 m-es kajakpároshoz fűződött, amely nagy, de kellemes meglepetést okozva lett aranyérmes. Kozák Danuta másodikként zárt a kajak egyesek fél kilométeres versenyében, míg a harmadik helyet Takács Kincső és Baravics Gyöngyvér 500 m-es kenupárosa szerezte.



A Csipes Tamara, Kovács Katalin kajakos duó (K-2 500 m) lemaradt a dobogóról, negyedikként zárt, de Csipes révén Magyarország újabb olimpiai kvótát szerzett, így ezek száma a női kajakosoknál ötre nőtt. A Kammerer Zoltán, Vereckei Ákos, Kucsera Gábor, Boros Gergely összeállítású 1000 m-es kajaknégyes hetedikként ért célba a fináléban, ezzel kiharcolt újabb négy londoni indulási jogot.



(Fotók: Reuters)

Kugler Attila (K-1 500 m) és Korisánszky Dávid (C-1 500 m) egyformán nyolcadik lett. A Maty-éri pálya főlelátói teljesen megteltek a szombati finálékra, a több mint tízezer néző a kánikulai melegben fergeteges hangulatot teremtett.

Nyilatkozatok a szegedi, olimpiai kvalifikációs MOL kajak-kenu világbajnokság szombati döntői után:

Tóth Dávid, férfi K-2 500 m, világbajnok:

„Úgy mentünk, ahogy elterveztük. 300 méterig utaztunk, majd utána robbantottunk. Azt hiszem, az az egységünk titka, hogy technikailag nagyon jól kiegészítjük egymást. Edzőnknek, Fábiánné Rozsnyói Katalinnak sokat köszönhetünk, és a közönség is sokat lendített rajtunk az utolsó 100 méteren. Ahogy meglátták, hogy éremért küzdünk, érezhető volt, ahogy dübörög a lelátó, s ez fantasztikus érzés volt. Szerencsére most nem követtük el azt a hibát, mint az előfutamban, amikor a közönség hatására túl nagyot indítottunk, akkor szinte majd kiestünk a hajóból”.

Kulifai Tamás, férfi K-2 500 m, világbajnok:

„A vb előtt a dobogós helyezést reális célkitűzésnek gondoltuk, aztán az előfutamok ebben meg is erősítettek minket. Azt viszont nem gondoltuk, hogy az aranyérem is összejöhet. A végén hiába volt szoros a verseny, éreztem, hogy nyertünk. Jövőre megpróbáljuk az 1000 métert, elvégre az az olimpiai szám”.

Kozák Danuta, női K-1 500 m, 2. hely:

„Nem vagyok elégedett, sőt, nagyon csalódott vagyok. Nem sikerült megvalósítanom azt, amit elterveztem. A rajt nagyon rosszul sikerült, míg német ellenfelemnek önmagához képest is nagyon jól, ez pedig sokkolt engem. Emiatt nem tudtam magamból kievezni azt, ami bennem van.”

Takács Kincső, női C-2 500 m, 3. hely:

„Nagyon örülünk, mert mindent kiadtunk magunkból. Nekünk nem kedvezett a hátszél, mert én nem kedvelem az ilyen körülményeket, így különösen értékes ez az érem.”

Kovács Katalin, női K-2 500 m, 4. hely:

„Természetesen csalódottak vagyunk, főleg az Eb tükrében, amikor is zöldfülűként is nyerni tudtunk. Talán nem a megfelelő taktikát választottuk, ráadásul igen extrém időjárásnak számít a Maty-éren az ilyen erős hátszél. De ilyen a sport, fel kell tudni dolgozni a kudarcokat is”.

Kammerer Zoltán, férfi K-4 1000 m, 7. hely:

„Nem életünk pályája volt, de hibát nem tudok mondani, megvolt az utazósebességünk, az indításaink is sikerültek. Sokkal jobbat nem tudunk. Ez is nagy előrelépés a tavalyi B-döntős második helyhez képest, főleg azt figyelembe véve, hogy a 2009-es és a 2010-es világbajnok, valamint az idei Európa-bajnok egység nem jutott be a mostani fináléba, azaz egyik sem szerzett kvótát. Nekünk viszont megvan, és csak ez számít”.

Kugler Attila, férfi K-1 500 m, 8. hely:

„Engem nem segített a hátszél, a 9-es pálya pedig különösen rossz, mert semmit nem érzékeltem a mezőnyből. Ez volt a maximum, amit ki tudtam hozni ebből a pályából.”

Korisánszky Dávid, férfi C-1 500 m, 8. hely:

„Jó pályát mentem, de az utolsó 150 méter nem úgy sikerült, ahogy azt előre kigondoltam. Zavart a hullámos víz, emiatt többször meg is billentem. Összességében ez a helyezés volt a reális.”

Storcz Botond szövetségi kapitány:

„Pénteken az összes éremlehetőség bejött, a szombatot viszont vegyes érzelmekkel zártuk. A Csipes, Kovács páros esetében érmet reméltünk, de nem jött össze, ugyanakkor Tóth Dávid és Kulifai Tamás kajakpárosa nem várt diadalt aratott. A férfi kajaknégyessel elégedett vagyok, jelenleg ez a legjobb egység, amit ki tudtunk állítani. A kvótákat kiharcolta, márpedig ez volt az elsődleges cél. A kenus szakágban még jövő májusban, a poznani Világkupán lehet kvótához jutni, C-2 1000 méteren egy, C-1 200 méteren pedig még két indulási jogot osztanak ki az európaiaknak. Ez elég szűknek tűnik, de voltunk már ilyen helyzetben korábban is”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.