„Eltérítette néhány bűnöző elem” + Képek

Zavargások robbantak ki vasárnapra virradó éjjel London Tottenham városrészében amiatt, hogy rendőrök lelőttek egy helyi férfit; a tüntetők és a rohamrendőrök közötti összecsapásban több tucatnyian megsérültek.

MNO
2011. 08. 07. 14:21
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendbontások szombat este kezdődtek, miután mintegy kétszázan gyűltek össze a tottenhami rendőrőrs előtt, tiltakozva a 29 éves férfi halála miatt, aki csütörtökön egy lövöldözés során vesztette életét. A tüntetők „igazságot” követeltek. A tömeg egyre terebélyesedett, és a megmozdulás csakhamar rendbontássá fajult: a tiltakozók összecsaptak a helyszínre vezényelt rohamrendőrökkel, Molotov-koktélokkal, üvegpalackokkal és petárdákkal dobálták őket. Az összecsapásban a legfrissebb jelentések szerint 26 rendőr és három civil megsérült, két rendőrt még mindig kórházban ápolnak. A rendőrök 42 embert letartóztattak. Az összecsapás helyszínét kordonnal vették körül.



Felgyújtottak két rendőrautót és egy emeletes buszt, továbbá néhány épület – köztük egy Aldi szupermarket és egy szőnyegbolt – is kigyulladt. A zavargásban betörték a környékbeli üzletek kirakatait. Két fotóst megvertek, felszerelésüket összetörték. Helyszíni jelentések szerint fosztogattak is: megpakolt bevásárlókocsikkal hagyták el a helyszínt. A tűzoltók a zavargások miatt eleinte nehezen tudtak a helyszínre jutni, később azonban sikerült megfékezniük a lángokat.



David Lammy, Tottenham parlamenti képviselője szombaton úgy nyilatkozott: „azok, akik emlékeznek a múltbeli pusztító konfliktusokra, nem akarják, hogy ismét olyan helyzet alakuljon ki. Már van egy gyászoló család a közösségünkben, és a további erőszak nem enyhítheti a fájdalmat.” A képviselő később közölte: úgy tűnt, hosszú órákig folytak a zavargások, amíg a rendőrség megtette a szükséges lépéseket. Lammy szerint már az elején meg kellett volna fékezni az akkor még nem olyan kiterjedt zavargást.



Theresa May belügyminiszter kijelentette: „A közbiztonság és -tulajdon ilyen mértékű semmibe vételét nem lehet tolerálni. Teljes mértékben támogatom a rendőrséget a rend helyreállításában.” A miniszterelnöki hivatal, a Downing Street egy szóvivője azt emelte ki, hogy a zavargás „teljességgel elfogadhatatlan. Nincs mentség arra az erőszakra, amellyel a rendőrségnek és a civileknek szembesülniük kellett”. Adrian Hanstock rendőrparancsnok úgy fogalmazott, a békés tüntetést „eltérítette néhány bűnöző elem”.



Tottenham nemcsak London, hanem általában véve Anglia egyik legnincstelenebb környéke, ahol a gyerekek fele szegénységben él. Itt van a főváros egyik legnagyobb fekete bőrű közössége. Az etnikai indíttatású ellentétek, a rendőrséggel szembeni ellenérzések, illetve az erőszakos tömegmegmozdulások nem új keletűek. 1985-ban halálos áldozatokat követelő zavargások robbantak ki itt, miután egy asszony házkutatás közben szívelégtelenségben meghalt. A BBC szerint a 26 évvel ezelőtti eset óta a helyi közösség és a rendőrség kapcsolata általában jó volt, a csütörtöki lövöldözés miatt azonban ismét megnőtt a feszültség.







(Fotók: Reuters)

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.