Eltorlaszolták az autópályát, folytatódik a tüntetés

Taxisofőrök eltorlaszolták a főutakat hétfőn Görögországban, a megmozdulással a bevezetett reformok ellen tiltakoznak, a sztrájk azonban igen kedvezőtlenül hat a turizmusra a nyári főszezonban. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/798425" target="_blank"><strong>• Tovább tüntetnek a taxisok + Képek</strong></a>

MNO
2011. 08. 01. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az immár két hete tartó sztrájkkal a taxisok a kormány terve ellen tiltakoznak, amelynek értelmében új taxiengedélyt vezetnének be annak a törekvésnek részeként, hogy liberalizálják egyes üzleti szektorok működését. Hasonló intézkedéseket terveznek a mérnökök és a jogászok körében is, ami fontos feltétele annak, hogy az ország továbbra is segítséget kapjon az EU-tól és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF).

A taxisok eddig nyugdíjba vonulásuk előtt saját maguk adták el engedélyüket az új sofőröknek, az engedélyek akár 200 ezer euróért (53,5 millió forintért) is gazdát cserélhettek. Ez az összeg azonban jelentősen csökkent az elmúlt két évben a gazdasági helyzet miatt, sok korábbi utas ugyanis a megszorítások miatt áttért a tömegközlekedésre.

A taxisofőrök elfoglalták az ország leghosszabb függőhídját és eltorlaszolták az Athén–Patras-autópályát Görögország nyugati részén. Mások a krétai Heraklion repülőterére vezető utakat állták el, arra kényszerítve a turistákat, hogy 500 métert gyalogoljanak a csomagjaikkal. Vasárnap a taxisok megakadályozták, hogy 1600 turista meglátogathassa a híres régészeti lelőhelyet, a krétai Knósszoszt.

A görög szállodatulajdonosok szerint a sztrájk nagy károkat okoz a turizmusnak, az ország szinte legfontosabb ágazatának, ezért bírálták a kormányt, hogy nem képes megoldani a helyzetet, és kilátásba helyezték, hogy beperelik a taxisokat.

A kormány azzal fenyegetőzik, hogy drasztikusan lép fel a tüntetők ellen. Jeórjiosz Papandreu kormányfő megszorítási tervei ellen már május óta tüntetnek Görögországban, ahogyan azonban az utóbbi két hétben emelkedett a hőmérséklet, úgy csökkent a tiltakozók száma.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.