Forduljanak bírósághoz azok, akik elvesztik állampolgárságukat

Bugár Béla, a kormánykoalíciós Híd párt elnöke azt javasolja, hogy a szlovák állampolgárságukat elvesztők bírósági úton próbálják meg visszaszerezni azt.

MNO
2011. 08. 01. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportálnak hétfőn elmondta: pártja jogi segítséget is nyújt mindazoknak, akik ilyen lépést fontolgatnak. A szlovák alkotmány ugyanis leszögezi, akarata ellenére senkit nem lehet megfosztani állampolgárságától. A Híd elnöke úgy látja, a kormánykoalícióban nincs meg az akarat a Fico-féle ellentörvény megfelelő módosítására, amelynek alapján elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki egy másikat szerez. Ezért a Híd arra készül, hogy az Alkotmánybíróságon támadja meg a Fico-féle állampolgársági ellentörvényt – olvasható a hírportálon.

Bugár emlékeztetett: előbb a szlovákiai bíróságokon kell jogorvoslatot keresni, s ha ezek a lehetőségek kimerültek, a strasbourgi emberjogi bíróság elé kell vinni az ügyet. A pártelnök közölte: a jelenleg érvényes egyezség szerint a kormánykoalíció ősszel próbálná meg úgy módosítani a Fico-féle ellentörvényt, hogy ne veszíthesse el szlovák állampolgárságát az, aki egy másik állampolgárságot szerez. Ma azonban még a fél évvel ezelőttinél is kevesebb esélyt lát arra, hogy meglegyen az ehhez szükséges parlamenti többség. „Nincs meg a politikai akarat” – jelentette ki Bugár.

Hozzátette: míg korábban a kormánypárti politikusok közül főként Igor Matovic (Egyszerű Emberek/SaS), valamint Radoslav Procházka (KDH) utasították el az ellentörvény teljes eltörlését, most még inkább nőtt az ellenzők tábora a koalícióban. Szerinte ennek egyik oka, hogy Magyarországról egyre gyakrabban hallani azt, hogy az állampolgárság mellé szavazati jogot is kapnak a határon túli magyarok. A pártelnök hangsúlyozta, a Híd nem szavaz meg olyan módosítást, mint amilyennel Matovic vagy az ellenzéki Smer állt elő tavasszal, s amelynek értelmében szlovák állampolgárok csak akkor vehetnék fel egy másik ország állampolgárságát, ha huzamosabb ideje a befogadó országban éltek.

Bugár Béla bejelentette, az ősz folyamán az Alkotmánybíróságon kívánják megtámadni az állampolgársági ellentörvényt. A beadványhoz 30 parlamenti képviselő aláírása szükséges, a Híd frakciójának viszont csak 14 képviselője van. Bugár úgy látja, a kormánypártok közül a leginkább a Szabadság és Szolidaritás (SaS) honatyáit lehetne meggyőzni arról, hogy támogassák a beadványt, s a közeljövőben megkeresik a pártot az ügyben – írja a Bumm.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.