Függetlenségének 20. évfordulóját ünnepli az ország

Ukrajna akkor lesz független, ha erős gazdasági alapokon áll, és az ukránok akkor érzik magukat valóban magabiztosnak a világban, ha jogbiztonságot élveznek – áll Viktor Janukovics ukrán elnöknek a függetlenség 20. évfordulóján honfitársaihoz intézett üzenetében.

MNO
2011. 08. 24. 15:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évforduló napján, szerdán Viktor Janukovics és más állami vezetők, a társadalmi és kulturális élet szereplői Kijevben megkoszorúzták a 19. századi ukrán nemzeti költő, Tarasz Sevcsenko és az első független ukrán állam (Ukrán Népköztársaság, 1918) elnökének, Mihajlo Hrusevszkijnek az emlékművét.

Előzőleg Janukovics ünnepi istentiszteleten vett részt a Kijev-Pecserszki Főkolostorban (Lavra), ahol a szertartást a moszkvai patriárkátus fennhatóságát elismerő ukrán ortodox egyház feje, Volodimir metropolita mutatta be. Ezután az államfő Szent Vlagyimirnek, a Kijevi Rusz első keresztény uralkodójának szobránál mondott beszédet, amelyben hangsúlyozta: európai országot kíván építeni – olvasható az ukrán elnök honlapján.

Az ellenzék a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt, börtönben ülő Julija Timosenko volt kormányfő pártjának részvételével nagygyűlést és felvonulást szervezett a fővárosban, az utóbbit a bíróság nem engedélyezte. A Sevcsenko-szobornál a belügyminisztérium adatai szerint mintegy háromezer ellenzéki gyűlt össze különböző pártok képviseletében. A déli órákig rendzavarás nem történt. Az ellenzék több vidéki városban is tervezett nagygyűlést, amelyeket a bíróság nem engedélyezett. A függetlenségi évforduló eseményeinek biztosítására országszerte 18 ezer, Kijevben 4 ezer rendőrt vonultattak fel.

Idén Kijevben és az ország több városában Janukovics elnök rendeletére – költségvetési okok miatt – elmaradt a hagyományos katonai díszszemle. Kijev főutcáján, a Hrescsatikon azonban egész nap változatos program várja az ünnepelni vágyókat: ukrán karaoke, az Euro-2012 (a lengyel–ukrán rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság) bemutatója, graffitikiállítás. Az esti órákban gigakoncert lesz 20 ukrán előadóművész, közöttük az Euróvízió-nyertes Ruszlana részvételével.

Az ukrán parlament 1991. augusztus 24-én mondta ki a kiszakadást a Szovjetunióból, a döntést a lakosság 90 százaléka támogatta a négy hónnappal később tartott népszavazáson. Szakértők a függetlenség vívmányai között emlegetik a belső civil konfliktusok hiányát, a demokratikus választások megtapasztalását, a viszonylag demokratikus rendszer kiépülését és a közeledést az Európai Unióhoz.

A fő kudarcok közé sorolják viszont a korrupció széles körű elterjedését, a sikertelen eurointegrációs politikát, a független és igazságos bírói rendszer hiányát, a lakosság alacsony életszínvonalát és a népesség fogyását. Az Állami Statisztikai Bizottság július 1-jei adatai szerint a lakosság létszáma 45,675 millió fő volt, azaz 6,27 millióval kevesebb, mint húsz éve.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.