Ha tartják az ütemet, a vesztükbe rohannak az olaszok

A várakozásokkal ellentétben csökkent az ipari termelés Olaszországban júniusban, elsősorban azért, mert visszaesett a tartós fogyasztási cikkek kibocsátása. A bruttó hazai termék (GDP) viszont a várakozásoknak megfelelően alakult a második negyedévben – derül ki az olasz statisztikai hivatal pénteken publikált adataiból.

MNO
2011. 08. 05. 12:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az euróövezet harmadik legnagyobb gazdaságában 0,6 százalékkal csökkent az ipari termelés májushoz képest, miközben elemzők 0,1 százalékos bővülést vártak. Tizenkét havi bázison is mindössze 0,2 százalékkal bővült a termelés az 1,7 százalékos elemzői várakozásokkal szemben. A termelés minden kategóriában visszaesett – a legnagyobb mértékben, 2,3 százalékkal a tartós fogyasztási cikkeké csökkent –, csupán a beruházási javak esetében nőtt, 0,3 százalékkal.

Az ipar kibocsátása már májusban is csökkent a megelőző két hónap erőteljes növekedése után. A GDP viszont a várakozásoknak megfelelően alakult: a statisztikai hivatal első becslése szerint 0,3 százalékkal nőtt a második negyedévben az első és tavalyi utolsó negyedévben mért 0,1 százalékos bővülést követően. Éves összevetésben 0,8 százalékkal gyarapodott a GDP április–június között, míg a január–március közötti időszakban 1 százalék volt a tizenkét havi növekedés.

Elemzők szerint az adatok ismeretében komoly veszélybe kerülhet a kormány idei évre kitűzött 1,1 százalékos növekedési terve, nehezítvén az adósság csökkentésére irányuló törekvéseik megvalósítását. Az olasz adósságráta most a GDP 128 százaléka, de ha a gazdasági növekedés üteme zéró közelében marad, a GDP-arányos olasz államadósság-ráta 2017-re 150 százalékig emelkedik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.