Isten haragjával fenyegetőzött, mégis elítélték

Isten haragjával fenyegetőzött, mégis elítélték a poligámista szektavezért – tudósít a CNN. Warren Jeffs, a szélsőséges nézeteket valló FLDS „prófétája” akár életfogytiglani börtönre is számíthat kiskorú „feleségei” szexuális bántalmazásáért. Új eskü dívik a republikánus elnökjelölt-aspiránsok körében – írja a Boston.com. A házasság szentségét védelmezni hivatott szöveg ezúttal nem tartalmaz utalásokat a rabszolgaságra, így a kevésbé szélsőséges konzervatívok is aláírták.

Kovács N. László
2011. 08. 05. 13:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

CNN (cnn.com)

Isten haragjával fenyegetőzött, mégis elítélték a poligámista szektavezért – tudósít a CNN. Warren Jeffs, a szélsőséges nézeteket valló FLDS „prófétája” akár életfogytiglani börtönre is számíthat kiskorú „feleségei” szexuális bántalmazásáért.

A mormon egyház fundamentalista vadhajtása több mint tízezer tagot számlál. Az FLDS hitelvei szerint a poligámia istentől való kötelesség, a mindenkori prófétát – aki most Jeffs – pedig Jézus Krisztus és a vallásalapító Joseph Smith egyenes ági leszármazottjának tartják. A rendőrség lakossági bejelentést követően 2008-ban szállt ki a csoport egy texasi telepére, ahol megdöbbentő látvány fogadta őket: a hívők kétszáz éve divatos ruhákat és frizurát viseltek, és több fiatalkorú lánynak is gyanúsan gömbölyödött a hasa. A hatóságok négyszáz gyermeket vettek védőőrizetbe. Nagy részük azóta visszakerült szüleihez, nyilatkozataik és a helyszínen talált bizonyítékok alapján azonban az ügyészség több mint tíz FLDS-hívő ellen indított eljárást bigámia és kiskorú szexuális bántalmazása vádjával. Hét alacsonyabb rangú vezetőt már elítéltek az utóbbival – őket öttől hetvenöt évig terjedő börtönbüntetésre ítélték. A felhasznált dokumentumok nagy részét egy titkos átjáró végében talált, rejtett szekrényben találták.

A legnagyobb érdeklődésre és a legsúlyosabb büntetésre azonban a „próféta” számíthat. A vád komoly bizonyítékokat vonultatott fel: az ügyész DNS-teszttel bizonyította, Jeffs az apja egy tizenöt éves lánytól származó gyermeknek, ráadásul egy hangfelvételt is bemutatott, melyen valószínűsíthetően az hallható, hogyan rontja meg az ötvenöt éves férfi egyik, 12 éves „feleségét”. „Hogy miért került szalagra az aktus? Ez az ember prófétának tartja magát, ezért mindent dokumentál, ami vele történik” – magyarázta Eric Nichols ügyész. A felvételek nehezen bogozhatók ki, az egyiken ugyanakkor hallható, amint Jeffs „gyere közel” utasítást ad valakinek – a szektán belül így jelölik a szexet. A másik felvételen, mely a vád szerint a legfiatalabb áldozat elleni bűnöket dokumentálja, a próféta Jézus Krisztus nevére hivatkozik – ezt követően csupán nehezen összetéveszthető levegővétele hallatszik. „A jó feleséget a férj szolgálatában és a béke szellemében nevelik” – kommentálta az esetet a férfi.

Jeffs, miután kirúgott hét egymást követő jogi csapatot, úgy döntött, önmagát fogja védeni. A szektavezér azonban jobbára hallgatott, csupán az alkotmányban lefektetett vallási szabadságot és egyháza egyik idős tagját hívta tanújául – egyik sem aratott túl nagy sikert. A próféta néha gyújtó hangon prédikált, a fekete polgárjogi mozgalom nagy alakjai és Joseph Smith megpróbáltatásaihoz hasonlítva „meghurcoltatását”, és Isten haragjával fenyegette a bírót és az esküdtszéket. Máskor azonban csak sziklaszilárd, rezzenéstelen arccal hallgatott. Így tett akkor is, amikor az esküdtszék felolvasta határozatát, mely bűnösnek találta mindkét vádpontban, melyekért akár életfogytiglani börtön is járhat. Jeffs csupán annyit mondott, alig hallhatóan: „Békében vagyok”.

A per ezzel azonban nem zárult le: most következik a büntetésmegállapítást célzó szakasz. Nichols állítja, még nem játszotta ki összes aduját: az ügyész közölte, bizonyítani tudja, Jeffs összesen hetvennyolc feleséget tartott, akik közül huszonnégy még nem volt tizenhét éves az „esküvő” napján, ráadásul legalább ötszáz poligámista házasságot „szentesített”, melyek közül több szintén kiskorúak részvételével zajlott.

Boston.com (boston.com)

Új eskü dívik a republikánus elnökjelölt-aspiránsok körében – írja a Boston.com. A házasság szentségét védelmezni hivatott szöveg ezúttal nem tartalmaz utalásokat a rabszolgaságra, így a kevésbé szélsőséges konzervatívok is aláírták.

Az előző házassági eskü többek között kijelentette, a fekete bőrű gyermekeknek jobb volt a rabszolgaság idején – legalább két szülő nevelte őket. A kérdéses passzus sok fejfájást okozott a dokumentumot aláíró politikusoknak, valószínűleg ezért született meg az újabb, hasonló tartalmú, de rabszolgaságmentes hittétel. Az Országos Egyesület a Házasságért (NOM) nevű szervezet által megszerkesztett eskü többek között új alkotmánykiegészítést javasol, mely férfi és nő között határozza meg a házasságot, és kötelezi az aláírót, hogy megválasztása esetén olyan embereket fog kinevezni, akik ezt a definíciót támogatják. Az NOM ezenfelül bizottság felállítását sürgeti, mely „a hagyományos házasság híveit érő zaklatást” hivatott kivizsgálni.

Michele Bachmann, Rick Santorum és a verseny éllovasának tekintett Mitt Romney máris aláírta az esküt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.