Izmosodik a forint

Erősödött a forint hétfőre virradóra a nemzetközi piacokon enyhülő befektetői kockázatkerülésnek köszönhetően.

MNO
2011. 08. 01. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőre virradóra fellélegezhettek a függőben lévő amerikai adósságplafon-emelés miatt kockázatkerülő pozíciókba kényszerült befektetők. Megszületett ugyanis a megállapodás a demokraták és a republikánusok vezetői között az államadósság-limit emelésének kereteiről. Az eurót hétfőn délelőtt háromnegyed tízkor 268,17 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 269,80 forint után.

A svájci frank árfolyama 235,14 forint a péntek délutáni 238,53 forinttal szemben. Pénteken a svájci frank 239,07 forinton új negatív rekordot állított be. Előző rekordja alig két héttel korábban volt 238,46 forinton. A dollárt 186,41 forinton jegyzik 1,4394 dolláros euró árfolyam mellett. Pénteken délután 187,62 forinton és 1,4382 dolláron állt a jegyzés. Száz japán jen 240,24 forint a bankközi kereskedelemben a péntek délutáni 245,67 forinttal szemben. A forint az elmúlt héten a svájci frankkal szemben 2,5 százalékkal gyengült, miközben euróban 0,6 százalékkal, dollárban 0,2 százalékkal veszített árfolyamából.

Mint ahogyan az elmúlt héten is, a nemzetközi érték- és devizapiacokon a befektetői kockázatvállalás mértékének alakulását ezen a héten is az amerikai adósságplafon okán kirobbant washingtoni politikai erőpróba hírei határozzák meg. Emellett a világgazdasági fellendülés menetére következtetni engedő amerikai és európai makrogazdasági hírek, valamint a folyamatban lévő amerikai tőzsdei beszámoló szezonban közzétett vállalati eredmények szabályozzák majd.

Az elmúlt héten számos kedvezőtlen amerikai makrogazdasági adat fokozta az adósságplafon-vita által kiváltott piaci kockázatkerülést, pénteken például a szinte sokkolóan gyenge amerikai első és második negyedévi GDP-adatok.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.