Jól nyitott New York

Az előző napi súlyos érvágás után erősödő indexekkel indult a kereskedés pénteken az amerikai értékpapírpiacokon.

MNO
2011. 08. 05. 13:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,22 százalék, a S&P-500 index 0,36 százalék, a Nasdaq Composite index 0,95 százalék nyereségben állt. Pénteken nagy megkönnyebbülést okozott a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak számának vártnál nagyobb júliusi növekedése, illetve a munkanélküliség csökkenése a várt stagnálás helyett. Befektetési döntéshozók már jó ideje nem dúskálhatnak kedvező amerikai makrogazdasági adatokban, a konjunkturális kilátások egyik legmegbízhatóbb mércéjeként pedig éppen a gazdaság munkahelyteremtő képességét tekintik amerikai elemzők.

A kezdeti fellendülés azonban a várakozások szerint nem lesz hosszú életű, mivel a befektetők figyelmét a növekedési aggodalmak mellett változatlanul az euróövezeti pénzügyi válság világgazdasági kockázatai kötik le. Csütörtökön a világgazdasági fellendüléssel és az euróövezeti adósságszolgálati válság rendezésével szemben megrendült befektetői bizalom mély veszteségbe taszította az amerikai tőzsdeindexeket, melyek 4-5 százalékos egy napon belüli gyengüléssel felőrölték az év eleje felhalmozott nyereségeik utolsó maradványait is.

A DJIA-30 2008. december 1-jén, a pénzügyi válság legmélyén szenvedett el utoljára a csütörtökihez mérhető egy napon belüli veszteséget. A DJIA-30 és a S&P-500 index áprilisban elért idei csúcsához képest már több mint tíz százalékkal gyengült. A DJIA-30 index csütörtökön 512,76 ponttal, 4,31 százalékkal, 11 383,68 pontra, a S&P-500 index 60,27 ponttal, 4,78 százalékkal, 1200,07 pontra, a Nasdaq Composite index 136,68 ponttal, 5,08 százalékkal, 2556,39 pontra esett. A csütörtöki zárással az indexek év első napjától számolt változása negatív tartományba fordult.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.