Jövő héten sztrájkba lépnek a légiirányítók

A magasabb béreket követelő német légiirányítók a jövő héten tartanak munkabeszüntetést – jelentette be Dirk Volgesang, a GDF szakszervezet vezetője vasárnap. Volgesang elmondta, hogy 24 órával a munkabeszüntetés előtt tájékoztatást adnak a lépésről. „Nem hétfőn lesz a sztrájk” – tette hozzá.

MNO
2011. 08. 07. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt héten is munkabeszüntetést hirdetett a GDF, ám akkor elmaradt a sztrájk. A szakszervezet szerda késő este jelentette be, hogy a csütörtök reggel 6 órától tervezett munkabeszüntetést az utasokra való tekintettel egyelőre lefújta. Előzőleg a hesseni munkajogi bíróság a munkabeszüntetést törvénytelennek nyilvánította, a szakszervezet azonban fellebbezést nyújtott be. A repülésirányítók szakszervezete akkor a másodfokon éjfél előtt várható döntést nem várta meg, és bejelentette, hogy ideiglenesen eláll a tervezett sztrájktól.

A repülésirányítók szakszervezete az alkalmazottak számára 6,5 százalékos béremelést követel, továbbá a túlórák számának csökkentését, valamint általánosságban a munkakörülmények javítását. Legutóbb elutasították a munkaadók 3,2 százalékos idei, a jövő évi legalább 2 százalékos béremelésére, illetve az idei évben egy egyszeri kifizetésre vonatkozó javaslatát.

Peter Ramsauer, Németország közlekedési minisztere korábban élesen bírálta a sztrájkkal fenyegető légiirányítókat, s elmondta, nehezen értelmezhető, hogy a 25 órás munkahét, az évi 50 fizetett szabadnap, valamint a 120 ezer eurós átlagbér mennyiben minősül rossz munkakörülménynek. A DRV német közlekedési szövetség adatai szerint egy átlagos augusztusi napon 600 ezer fős forgalmat bonyolítanak le a németországi repülőterek.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.