Két vezető tőzsde egyesülhet

Akár már az év végén lezárulhat a két vezető orosz tőzsde, az RTS és a MICEX fúziója.

MNO
2011. 08. 05. 17:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ehhez vezető úton mérföldkőnek számított, hogy pénteken mindkét tőzsde részvényesei jóváhagyták az egyesülési szándékot. Az egyesülő tőzsdék kiegészítenék egymást: az RTS a származékos termékek, míg a MICEX az azonnali és a devizaügyletek területén erősebb.

A MICEX-en rubelben folyik a kereskedés, a másik tőzsdén rubelben és dollárban. A MICEX 1992-ben jött létre a Szovjetunió Állami Bankjának valutatőzsdéje alapján, majd 1997-ben beindították a részvénykereskedelmet. Az RTS-t 1995-ben alapították. Az egyesüléshez szükség lesz még a versenyhatóság engedélyére is.

Az RTS szóvivője pénteken azt mondta, hogy a részvényesek döntő hányada, 99,77 százaléka támogatta az egyesülést. A Reutersnek az ügylethez közel álló egyik forrás pedig arról számolt be, hogy a MICEX részvényeseinek a többsége támogatta a tervet. A MICEX 29,8 százalékban az orosz központi bank tulajdona.

Ruben Aganbegjan, a MICEX elnöke, és az egyesüléssel létrejövő tőzsde vezetője azt mondta, hogy az új börze 2012 végén, vagy 2013 elején részvénykibocsátást hajt végre, az elképzelések szerint mintegy 300 millió dollár értékben.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.