Kirúgták a Sieg heillel köszönő politikust

Kirúgták pártjából azt a szélsőjobboldali brit politikust, aki brit sajtóbeszámoló szerint náci karlendítéssel és a „Sieg heil!” kiáltással üdvözölte a verőcei Magyar Sziget rendezvény egyik előadóját.

MNO
2011. 08. 05. 13:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Chris Hurst a brit szélsőjobboldal legnagyobb pártja, a Brit Nemzeti Párt (BNP) londoni regionális titkára volt, akit a The Sun című vezető konzervatív brit tömeglap leplezett le fotókkal és videofelvétellel illusztrált terjedelmes helyszíni beszámolójában. Hurst a verőcei rendezvényen – a brit lap csütörtöki beszámolója szerint – a Saga nevű „szélsőjobboldali svéd énekesnő koncertjén” vett részt.

A The Sun a cikkben azt írta, hogy Saga „elborzasztó, rasszista dalszövegei inspirálták” Anders Breiviket, a múlt havi norvégiai tömeggyilkosság elkövetőjét. A BNP volt londoni tisztviselője a cikk szerint a kétórás Saga-koncert idején a színpad közelében állt, és ott lendítette karját a náci köszöntésre, miközben a „Sieg heil!” köszöntést kiabálta.

Hurst bizalmasan elárulta a The Sun riportereinek: szigorú utasítást kapott arra, hogy nyilvánosan soha ne használja e náci köszöntéseket, nehogy valaki kamerával felvegye, mert az károsítaná a BNP által saját magáról „gondosan kialakított képet”. A The Sun pénteken megírta, hogy Hurstöt – akit a lap „náci csirkefogónak” nevezett – az előző napi riport nyomán a párt már el is távolította soraiból.

Simon Darby, a BNP szóvivője a lapnak azt mondta: Hurst „ostoba volt”, de legalább „nem drogok terjesztése vagy kiskorú lányok prostitúcióra kényszerítése közben érték tetten, mint az iszlám közösség néhány tagját”. Darby hozzátette: Hurst is rájött, hogy „kínos helyzetbe hozta a pártot”.

Chris Hurst a The Sunnak kijelentette, hogy csak azt csinálta, amit „mindenki más is” a verőcei rendezvényen. A brit lap pénteki cikke szerint a magyarországi eseményen „neonácik ezrei vettek részt”.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.