Már a Himalájában is van Camino-út

A perui inka ösvényt és az amerikai Appalache-hegységben kanyargó zarándokösvényt megirigyelve a „világ tetejére” vezető utat jelöltek ki a Himalája nepáli vidékén a bátor túrázóknak.

MNO
2011. 08. 01. 6:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A himalájai nagy Camino 1700 kilométeres, helyenként hatezer méter feletti magasságba vezet – tudatta a nepáli hegymászó túrákat szervező irodák szövetsége, amely elismerte: eddig kevesen vágtak neki a nemrég kijelölt ösvénynek. „A 157 nap, ami az út megtételéhez kell, nem mindenkinek fér bele, ezért osztottuk tíz szakaszra a vándorutat” – mondta egy szervező, aki részt vett a zarándokút kijelölésében.

A világ legmagasabb hegyláncának szépsége, az átlagosan 3500 méteres magasságban való vándorlás különlegessége, a kulturális sokféleség, a flóra és fauna változatossága mind olyan tényező, ami vonzó lehet – véli Gyanesvar Mahato. Hozzátette, sokat merítettek a perui inka ösvény és az Appalache-hegységben lévő út tapasztalataiból. Noha a Himalája nepáli vidékét évente 124 ezer túrázó keresi fel, a látogatók csak három zónát részesítenek előnyben: az Annapurna felé vezető utat, a Mount Everest (Csomolungma) vidékét és a Nepál középső részén fekvő Langtangot. Nepálban az idei a turizmus éve, a kormány épp ezért új úti célokkal is meg akarja ismertetni a turistákat.

A politikusok szándéka, hogy kétszeresére, egymillióra nőjön az országba látogató turisták száma, ezáltal a turizmus részesedése a GDP-ből a mostani kettőről tíz százalékra hízzon. Ennek keretében jelölték ki a himalájai Caminót, amelyen a résztvevők magukkal viszik felszerelésüket és a betevő falatot, ellentétben a híres zarándokutakkal, amelyeken szállás és útközben étkezési lehetőség várja őket. Egy holland turisztikai ügynökség azonban már tett ez ellen: a tíz szakaszból kettőben már felállított befogadóállomásokat. A himalájai zarándoklatot már fél tucat iroda népszerűsíti.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.