Még nem tudnak a kiigazításról

A költségvetés-kiegészítéstől várják a tavaly kibocsátott ártámogatott gyógyszerek elszámolását a patikák. Maros megyében a gyógyszertárak 15 millió lejre adtak ki orvosságokat saját felelősségükre, úgy, hogy a recepteket az egészségbiztosítási pénztár nem vette át.

MNO
2011. 08. 07. 15:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gyógyszerészek Kollégiumának megyei elnöke, Vas Iustina elmondta, mivel a költségvetés-kiigazítás kapcsán tudomásuk szerint ezeket a tartozásokat a szaktárca, illetve a pénztár elismeri, a gyógyszertárak arra számítanak, hogy szeptember folyamán kifizetik a patikák által kibocsátott ártámogatott orvosságok ellenértékét. 2010-ben az onkológiai program keretében a harmadik negyedévtől, a diabetológiai program keretében májustól nem vett át recepteket a biztosító, a kiadott inzulinadagokat augusztustól nem számolták el.

Idén a diabetológiai programra megszabott keret májustól, az ártámogatott gyógyszerekre megszabott keret július 1-től elfogyott, az onkológiai programokra pedig júniustól nincs pénz. Vas Iustina szerint a patikák nagy része annak ellenére, hogy nem kapta meg a pénzét és hatalmas adósságaik vannak a gyógyszerforgalmazóik felé, továbbra is kiadják az ártámogatott orvosságokat, abban a reményben, hogy a költségvetés-kiegészítés során a biztosító elszámolja azokat.

A Népújság érdeklődésére Manuel Butiulca, a megyei egészségbiztosítási pénztár szóvivője elmondta, az intézet hivatalosan nem értesült a költségvetés-kiigazításról, amire ha sor kerül, csupán az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által átutalásra kerülő pénzt fizethetik ki a szolgáltatóknak. Ezek az összegek célzottan érkeznek majd az egészségügyi programokra, a patikáknak, családorvosi és kórházi ellátásra, ezért nem lehet előre tudni, melyik szolgáltató mennyit kap majd – tette hozzá a szóvivő.

(e-nepujsag.ro)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.