Meglepetéssel készül a Csík zenekar és a Quimby énekese + Videó

Augusztus 10-én, szerdán este 9-kor táncházzal veszi kezdetét a XXI. Csángó Fesztivál. Csütörtökön 20 órakor a Csík zenekar és Kiss Tibor közös produkciója nyitja az aznapi gálaműsort, majd szerb és venezuelai vendégek folytatják a sort, 21 órától pedig Kenya és Spanyolország mutatkozik be a Nemzetközi Táncház keretei között. A péntek este 8-kor kezdődő Gála a Jászság Népi Együttes premier bemutatójával indul („Tiszta szívből”). A produkcióban hitelesen, őszintén jelennek meg a magyarok, románok, cigányok, székelyek, felső-Tisza-vidékiek, palócok, csángók táncai és zenéi Pál István „Szalonna” és bandája közreműködésével.

MNO
2011. 08. 05. 16:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 10–14. között több mint ötven program, 4 kísérő rendezvény, 20 zenekar, 10 jászberényi együttes, 20 hagyományőrző csapat (Moldvából, Gyimesből, Erdélyből, Felvidékről, Vajdaságból) várja az érdeklődőket. A gazdag hazai kínálatot tovább színesítik a Kenyából, Szerbiából, Spanyolországból és Venezuelából érkező vendégek.

A rendezvény kiemelt fellépője a Csík zenekar. Kun Tamás, az együttes tagja rendkívül fontosnak nevezte az eseményt, és úgy fogalmazott, hogy „a Csík zenekar szíve csücske a Csángó fesztivál”. A népszerű együttes a Quimby frontemberével is fellép Jászberényben. A Csík zenekar és Kiss Tibor új, közös produkcióval készülnek meglepni a közönséget. A dal a Quimby tavaly megjelent lemezéről való (Kicsi ország), és amit már most biztosan tudni, hogy a zeneszerző-szövegíró: Kiss Tibor.

A Csángó fesztivál a csángó magyarok hányatott sorsú kultúrájának az ápolását, a határon túli magyarság értékeinek a védelmezését tűzte ki nemes célul, és mára nemcsak a csángó magyarok, hanem a hazai hagyományőrzés egyik legfontosabb rendezvényévé nőtte ki magát. A fesztivál idén is több színpadon, közel ezerfős előadósereggel, folklórműsorok, népzenei koncertek, szentmise és folkmise, kézműves bemutatók, táncházak, gyerekprogramok sorával várja a közönséget. Érdekesség még, hogy itt rendezik meg az V. Magyar–magyar Konferenciát is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.