Megtörnék a patthelyzetet

A líbiai lázadók újabb támadást indítottak a kormányerők csapatai ellen, a felkelők célja, hogy az új front megnyitásával a Moammer Kadhafi líbiai vezető hátországának számító Tripolit elérve megtörjék a több hónapja tartó patthelyzetet.

MNO
2011. 08. 07. 11:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felkelők az ország nyugati hegyvidékén található erődítményeikből kezdték meg a Tripoli irányába tartó offenzívát. Hétvégén több ezer lázadó tört ki a tunéziai határnál lévő Nafusa hegyeiből az ellenzéki központoknak számító Zavíján és Szabratán keresztül, hogy elérje a Földközi-tenger partján fekvő területeket.

Bombázás és rakétatámadás hangjai hallatszottak a Tripolitól mintegy 80 kilométerre lévő Bir el-Ganám város környékéről szombaton, ahol a nap folyamán a lázadó erők tankjai csaptak össze Kadhafi csapataival. Később szemtanúk romba dőlt épületekről számoltak be, amelyek feltehetően a NATO légicsapásaiban semmisültek meg, továbbá a kormányerők három füstölgő harckocsiját észlelték.

A lázadók abban bíznak, hogy sikerül áttörést elérniük Líbia nyugati részén, miután a NATO öt hónapja tartó légicsapásai ellenére sem voltak képesek átvágni a kormányerők frontvonalait az ország középső részén. „(Kadhafi) most csak védekezni tud ellenünk. A fő célállomásunk Tripoli, de nem ugorhatunk közvetlenül oda. Lépésről-lépésre haladunk” – mondta Dzsuma Ibrahim, a felkelők parancsnoka. A felkelők Líbia keleti felét tartják kézben, míg a Kadhafi-rezsim az ország nyugati területeit irányítja – bár a felkelőknek itt is vannak hadállásaik.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.