Negyed évszázad után a helyére került az utolsó darab is

Negyed évszázad után befejeződött a világörökségi címet viselő aacheni dóm felújítása, fenntartásához azonban további támogatásokra lesz szükség.

MNO
2011. 08. 01. 16:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 35 millió eurót felemésztő munkálatok révén sikerült megállítani Észak-Európa első katedrálisának széthullását, a felújítás költségeinek harmadát magánadományokból fedezték. A dóm egyre romló állapota az 1980-as évek közepén vált tarthatatlanná, azóta folyt restaurálása. Utolsóként a kupola mozaikja nyerte vissza szépségét.

A dóm még a felújításból is igyekezett pénzt előteremteni, a lenyűgöző vallási témájú mozaikot 10 euróért lehetett megtekinteni, mialatt felújították. Négyezer látogató vásárolt jegyet, a pénzt a munkálatokra fordították. A „tűzoltó” munkák végeztével azonban az állagmegőrzés kérdésén kell törniük fejüket a szakembereknek, akik attól tartanak, elapad az adakozási kedv, ha a látogatók meglátják, milyen munkát végeztek.

Az aacheni dómot évente 1,5 millióan keresik fel, „Ha csak harmaduktól kapnánk egy eurót, jobb helyzetben lennénk” – mondta a restaurációt vezető építész.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.