Nekimentek Merkelnek

Élesen bírálta az Angela Merkel vezette konzervatív CDU-t a párt egy korábbi tekintélyes politikusa.

MNO
2011. 08. 01. 7:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erwin Teufel – aki 1991 és 2005 között, összesen 14 éven keresztül Baden-Württemberg tartomány miniszterelnöke, a kilencvenes években pedig hat éven át a Német Kereszténydemokrata Unió alelnöke volt – előbb egy vasárnapi újságban, majd valamennyi hétfői lapban megjelent írásában annak a nézetének adott hangot, hogy a párt elvesztette korábbi arculatát, elhanyagolja a keresztény értékeket, és elsősorban ez az oka népszerűsége csökkenésének. A terjedelmes politikai üzenetben Teufel közvetlenül nem említette a pártelnök-kancellárt, megfigyelők szerint azonban egyértelmű, hogy Angela Merkelnek címezte szavait.

A rendkívül szokatlan írás bevezetőjében Erwin Teufel hangoztatta: ötéves hallgatás után döntött úgy, hogy bírálatát a nyilvánosság elé tárja, mert aggódik a CDU-ban zajló fejlemények miatt. A korábbi tartományi miniszterelnök – aki Baden-Württembergben és általánosságban a párttagság körében még mindig igen népszerű, továbbá számos testületben ma is aktív – úgy ítélte meg, hogy a CDU hagyományos választói immár képtelenek megmondani, melyek valójában a párt sajátos jegyei, milyen is tényleges arculata.

Évtizedeken keresztül tudták ez, és ezért lettek a konzervatívok hagyományos választói – fogalmazott Teufel, aki szerint ugyanez vonatkozik a gazdaságpolitikára is. Nézete szerint a CDU elvesztette gazdaságpolitikai arculatát is, noha arra most különösen szükség lenne. Mindez túlélési kérdés a kereszténydemokrata unió számára, ha néppárt kíván maradni – hangoztatta a volt politikus. Teufel megítélése szerint a CDU egyre kevésbé képes arra, hogy megfelelően kommunikáljon a választókkal. A politikusok többsége olyan nyelvet beszél, amelyet egy szakközönségen kívül egyetlen ember sem ért – vélte a volt kereszténydemokrata vezető.

Az egykori tartományi kormányfő felrótta, hogy a Merkel vezette CDU elhanyagolja a keresztény értékeket. Elismerte, hogy nem a politikusok, hanem az egyházak feladata a hívők toborzása, de annak a meggyőződésnek adott hangot, hogy a konzervatív párt választóinak egyfajta politikai iránytűként van szükségük a keresztény tartalmakra. Figyelmet érdemlő a bírálatnak az a része is, amelyben Teufel a korábbi Európa-politikát hiányolja.

Úgy vélte, hogy a Helmut Kohl vezette CDU a Lengyelországgal, Franciaországgal és Izraellel való megbékélés pártja volt. Minden korábbi pártprogramban benne szerepelt, hogy a párt egy „európai Egyesült Államok” mellett kötelezi el magát – fogalmazott Teufel, felróva, hogy ezek a célkitűzések nem szerepelnek a mai külpolitikai törekvések között. A szabadságát töltő Merkel kancellár nem reagált az üzenetben foglaltakra, és egyelőre nem reagáltak arra a hozzá közel álló konzervatív politikusok sem.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.