Nincs vége: a mészárlás számos elkövetője még szabadlábon

A srebrenicai mészárlás számos elkövetője még szabadlábon van, és ki kell deríteni, kik rejtegették 16 éven keresztül Ratko Mladicsot – nyilatkozta hétfőn délszláv lapokban megjelent interjújában a hágai Nemzetközi Törvényszék főügyésze. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/798819" target="_blank"><strong>• Egyelőre nem világos – Megkezdődött a háborús bűnös kiadatása?</strong></a>

MNO
2011. 08. 01. 12:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Serge Brammertz a Blic című belgrádi lapnak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy a hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttműködés az uniós csatlakozás egyik kulcsfontosságú előfeltétele, amit Szerbia teljes mértékben teljesített.

Az interjúban, amelyet a szarajevói Dnevni Avaz című lap internetes kiadása is ismertet, a hágai főügyész kifejtette: Ratko Mladics fölött a Bosznia-Hercegovinában elkövetett bűncselekmények miatti egyéni felelősség alapján fognak ítélkezni, de úgy véli, kulcsfontosságú, hogy a volt Jugoszlávia helyén létrejött országokban a hágai Nemzetközi Törvényszék mandátumának a lejárta után is folytatódjék az ilyen jellegű munka. „Rájuk hárul a feladat, hogy az igazságszolgáltatás elé állítsák a srebrenicai mészárlás számos olyan tettesét, akik alacsonyabb szinten töltöttek be parancsnoki tisztségeket” – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, vajon napvilágra kerül-e a teljes igazság Srebrenicával kapcsolatosan, ha megkezdődik Ratko Mladics pere, Brammertz azt válaszolta: „Aggasztó, hogy egyesek még ma is elvitatják, mi több tagadják a srebrenicai bűncselekmények teljes méreteit.”

Brammertz elmondta azt is, hogy „kérték a szerb hatóságokat, nyomozzák ki, ki mindenki vett részt az olyan – akkor még szökésben levő – vádlottak rejtegetésében és segítésében, mint Mladics, Karadzsics és Hadzsics”. „Szerbia nyilatkozatban vállalta a bújtatók felderítését és üldözését” – tette hozzá a hágai főügyész.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.