Rajtol a német Bundesliga

<p>A címvédő Borussia Dortmund és a legutóbb nyolcadikként zárt Hamburg összecsapásával indul péntek este a német labdarúgó Bundesliga 2011–2012-es idénye. A szakértők kissé meglepő módon nem a sárga-feketéket tartják az előttünk álló szezon legnagyobb esélyesének, hanem a nyári előszezonban döcögősen szerepelt Bayern Münchent. A bajorok új vezetőedzővel, a Leverkusentől szerződtetett Jupp Heynckesszel próbálják meg megszerezni 23. bajnoki címüket.</p>

Pintér Patrick
2011. 08. 05. 14:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jürgen Klopp, a bajnok Dortmund mestere pályája minden egyes szakaszában a fokozatos építkezés hívének mutatta magát, s ezen a szokásán az idei nyáron sem változtatott. A tejjel, mézzel folyó Kánaán ugyanis az aranyérem dacára sem köszöntött be a „méheknél”. Nuri Sahint eladták 9 millió euróért a Real Madridnak, Hajnal Tamást pedig 1,5 millióért a Stuttgartnak, ebből fedezték a nürnbergi Gündogan, illetve a Belgiumból igazolt horvát Perisicnek az átigazolási díját. Utóbbi aligha kerül majd be rögtön a kezdőcsapatba, hacsak nem a Copa América fináléjában megsérült paraguayi Barrios kiválása erre alkalmat nem ad. Gündögant egyértelműen Sahin helyére hozták, ám kérdéses, a bajor csapatnál kitűnő török futballista tudja-e azt a színtet hozni, mint az elmúlt idény legjobbjának megválasztott Sahin.

Az előző idény sikercsapat tehát egyben maradt, miként az őt hevesen üldöző Leverkusen sem sokat változott. A távozók közül a Juventushoz aláírt Vidal fog leginkább hiányozni, de ő lehet, hogy nagyon, hiszen az előző idényben kiváló produkciót nyújtott a chilei középpályás. Helyette viszont ott lesz a csapatban a Robin Dutt vezetőedzővel együtt Freiburgból érkezett Toprak, valamint az az André Schürrle, aki Holtbyval és sérüléséig Szalai Ádámmal együtt alkotta a mainzi „zenekart”. Schürrle a válogatottban is bemutatkozhatott már, sőt gólt is lőtt címeres mezben, vele sokat erősödhetnek a gyógyszergyáriak.

Az elmúlt év vesszőfutása után alapos átszervezésbe kezdtek a Bayern Münchennél, új edző és tucatnyi új klasszis érkezett a bőrnadrágosokhoz. Jupp Heynckes érkezése már a szezon előtt ismert volt, ráadásul ő régi-új trénernek számít a Bayernnél, hiszen 1987 és 1991 között, valamint 2009-ben három hónapig irányította a csapatot. Az arrafelé mindenható úrként tisztelt Uli Hoeness klubelnök, valamint Christian Nerlinger sportigazgató hathatós munkájának eredményeként a jelenlegi legjobb német kapust (Manuel Neuer), az egyik legerőteljesebb középső védőt (Jerome Boateng), egy szélvészgyors szélsőhátvédet (Rafinha), valamint a másodosztály gólkirályát (Nils Petersen) is Münchenbe csábították a nyáron, értük nem kevesebb, mint 44 milliót áldoztak. De itt játszik a következő idényben az egyik legnagyobb japán felfedezett, Uszami Takasi is. A bajor szurkolók bizalma annak ellenére nagyobb a Neuer – Rafinha, Boateng, Badstuber, Lahm – Timoscsuk, Schweinsteiger – Robben, Müller, Ribéry – Gomez alapcsapatban, hogy a Ligakupa négyes tornáján nem tudtak mérkőzést nyerni, a saját rendezésű Audi Cupon pedig kikaptak a döntőben a jobbára fiatal tartalékjátékosaival felálló Barcelonától.

Az elmúlt idényben dobogóközelbe került Hannovernél és Mainznál sem volt nagy mozgolódás az uborkaszezonban, előbbinél csak a Schalkétól ingyen megszerzett Pander, vagy az U17-es világbajnokságon villogó Aycicek kiemelése a tartalékok közül lehet bizalomgerjesztő, utóbbinál pedig Stieber Zoltán játékára lehetünk majd kíváncsiak, a magyar balszélsőt az Aachentől igazolta le Szalai Ádám csapata.

A Nürnberg, Kaiserslautern, Hamburg hármasból egyik együttes sem változtatott sokat, az FCK-nál mindenesetre lesz egy régi jó ismerősünk, Dorge Rostand Kouemaha, aki a Tatabánya és a Debrecen játékosaként megfordult az NB I-ben is, majd külföldön a Duisburg és az FC Bruges érintésével érkezett meg mostani kenyéradójához. Kölnben az FC Köbenhavn volt vezetőedzője, a többszörös norvég válogatott Stale Solbakken vette át a munka irányítását, s talán benne bízhatnak a leginkább a „kecskések”, hiszen számottevő erősítés nem érkezett a csapathoz. Hoffenheimben még mindig a régi motorosok, Salihovic, Obasi és Ibisevic jó játékában bíznak, Stuttgartban és Brémában ellenben megpróbáltak új szisztémában gondolkodni. A sváboknál Hajnal Tamás végérvényesen megkapta a karmesteri pálcát, a mögé szerződtetett dán Kvist, a mexikói Maza, valamint a Nürnbergből kitűnt Schieber szerződtetésétől várják, hogy acélosabb legyen a csapat. Az északnémet csapat viszont megerősítette a védelmét (Wolf, Schmitz) és új kézbe adta a szervezést is, mégpedig annak az Ekiciébe, akit a jövő nagy reménységének tartanak Németországban. A Bayernben nevelkedett, de a Nürnbergben kiteljesedő török támadó még sok örömet okozhat a Weser-parti szurkolóknak.

Ráfért volna a fazonírozás a Schalkére is, de a kiesett Frankfurt kapusán (Fährmann), valamint a két mainzi futballistán (Holtby, Fuchs) csupán a Blackburntől visszavett Jones érkezett. Igaz, a csatársorban már így is olyan nagyágyúk szerepelnek, mint Raúl, Farfán vagy Huntelaar. Kérdés azonban, az előző szezonban leszerepelt együttes miként tud megújulni a nyáron? A Wolfsburg hasonlóan cselekedett, mint a Werder, két védő (Russ, Salihamidzic) jött, plusz egy „zongoracipelő”, Ochs és egy gólerős csatár, Lakic. A 2009-es szezon gólkirálya, Grafite viszont távozott.

A csodával határos módon végül bennmaradt Mönchengladbach nem sokat költött a nyáron új emberek leigazolására, miként a két újonc közül az Augsburg sem. A Hertha BSC viszont előrelátó volt, Kraftot és Ottlt kimenekítette Münchenből, az Európa-liga győztes Bragából elhozta Kakát, a kőkemény hátvédet, Franzot Frankfurtból, míg Niemeyer személyében egy tapasztalt játékost igazolt Brémából.

Az 1. forduló programja:
Péntek: Dortmund Hamburg
Szombat: Werder Bremen–Kaiserslautern, Hannover–Hoffenheim, Mainz-Leverkusen, Stuttgart–Schalke, Köln–Wolfsburg, Augsburg–Freiburg, Hertha BSC–Nürnberg, Bayern München–Mönchengladbach


ÁTIGAZOLÁSOK

AUGSBURG
Érkezett: Gelios (Augsburg U19), Kapllani (Paderborn), Peitz (Union Berlin), Gogia (Wolfsburg II), Mayer (Heidenheim), Davids (NEC), Langkamp (Karlsruhe), Mölders (FSV Frankfurt)
Távozott: Bertram (Hamburg), Leitner (Dortmund), Traoré (Stuttgart), Framberger (Neusäss), Kwakman (Groningen), Sinkiewicz (Bochum), Rudolph (Gersthofen), Woltmann (Aindling)

BAYERN MÜNCHEN
Érkezett: Alaba (Hoffenheim), Petersen (Cottbus), Rafinha (Genoa), Neuer (Schalke), Uszami (Gamba Oszaka), Riedmüller (Bayern München II), Boateng (Manchester City)
Távozott: Kraft és Ottl (Hertha BSC), Altintop (Real Madrid), Ekici (Werder Bremen), Klose (Lazio)

DORTMUND
Érkezett: Koch (Duisburg), Leitner (Augsburg), Gündogan (Nürnberg), Löwe (Chemnitz), Perisic (FC Bruges), Bakalorz (Dortmund II), Amini (Central Coast Mariners
Távozott: Hajnal (Stuttgart), Sahin (Real Madrid), Stiepermann (Aachen), Sobiech (St. Pauli), Feulner (Nürnberg), Ginczek (Bochum), Rangelov (Cottbus), Amini (Central Coast Mariners), Dede (szabadon igazolható)

FREIBURG
Érkezett: Banovic (Duisburg), Ferati (Basel), Batz (Nürnberg), Brandstetter és Bickel (Freiburg II), Dembélé (Levszki Szófia)
Távozott: Bechmann (Sönderjyske), Toprak (Leverkusen), Höfler (Aue), Jäger és Pouplin (szabadon igazolható)

HAMBURG
Érkezett: Skjelbred (Rosenborg), Mickel, Sternberg, Ingreso és Nagy D. (Hamburg II), Bruma, Töre, Mancienne és Sala (Chelsea), Tavares (Middlesborough), Hesl (Ried), Bertram (Augsburg), Berg (PSV), Arslan (Aachen), Alex Silva (Sao Paulo)
Távozott: Torun (Hertha BSC), Rozehnal (Lille), Benjamin (1860 München), Mathijsen és Van Nistelrooy (Málaga), Schulz (Jena), Chrisantus (FSV Frankfurt), Zé Roberto (al-Garafa), Choupo-Moting (Mainz), Trochowski (Sevilla), Pitroipa (Rennes), Alex Silva (Flamengo), Rost (New York Red Bulls)

HANNOVER
Érkezett: Akdari, Pläschke (Hannover U19), Aycicek (Hannover II), Pander (Schalke), Radlinger (Ried), Sobiech (Polonia Warszawa), Hauger (Stabaek)
Távozott: Fromlowitz (Duisburg), Burmeister (Bielefeld), Evseev (Wiener Neustadt), Beasley (Puebla), Hofmann és Forssell (szabadon igazolható)

HERTHA BSC
Érkezett: Torun (Hamburg), Kaká (Braga), Niemeyer (Werder Bremen), Kraft és Ottl (Bayern München), Brooks és Kargbo (Hertha II), Franz (Frankfurt)
Távozott: Sejna (Hertha II), Hartmann (Aachen), Beichler (Duisburg), Domovcsijszkij (Duisburg), Knoll (Dresden), Bigalke (Unterhaching)

HOFFENHEIM
Érkezett: Raitala (Paderborn), Vestergaard? Kaiser és Thomalla (Hoffenheim II), Johnson (Wolfsburg), Schipplock (Stuttgart), Zuculini (Racing Club), Tagoe (Partizan Beograd), Gregoritsch (Kapfenberg), Wellington (Figueirense), Casteels (Genk)
Távozott: Alaba (Bayern München), Ramazan (Ingolstadt), Grahl (Paderborn), Gregoritsch (Kapfenberg)

KAISERSLAUTERN
Érkezett: Derstroff és Orban (Kaiserslautern U19), Sahan (Duisburg), Vermouth (Hapoel Tel-Aviv), Sukuta-Pasu (Leverkusen), Fortunisz (Aszterasz Tripolisz), Kouemaha (FC Bruges), Shechter (Hapoel Tel-Aviv)
Távozott: Morávek (Schalke), Lakic (Wolfsburg), Hlousek (Slavia Praha), Stulin (Kaiserslautern II), Hoffer (Frankfurt), Fuchs (visszavonult)

KÖLN
Érkezett: Uth, Horn, Terodde, Kialka és Schwabke (Köln II), Ishiaku (St. Truiden), Roshi (Flamurtari), Jajalo (Siena), Riether (Wolfsburg)
Távozott: Vaassen (Köln II), Basala-Mazana (Ried). Gardawski (Osnabrück), Yalcin (Büyüksehir), Jannulisz (Atromitosz), Vunguidica (Münster), Salger (Osnabrück), Ehret (Évian), Kessler (Frankfurt), Yabo (Aachen), Terodde (Union Berlin)

LEVERKUSEN
Érkezett: Oczipka (St. Pauli), Bellarabi (Braunschweig), Toprak (Freiburg), Schürrle (Mainz), Yelldell (Duisburg)
Távozott: Djakpa (Frankfurt), Sukuta-Pasu (Kaiserslautern), Vida (Dinamo Zagreb), Burak (Besiktas), Pamic (Duisburg), Risse (Mainz), Kampl (Osnabrück), Vidal (Juventus), Fernandez (szabadon igazolható), Hyypiä és Bobel (visszavonult)

MAINZ
Érkezett: Pospech (Köbenhavn), Ujah (Lilleström), Schönheim (Wehen Wiesbaden), Fuchs (Bochum), Risse (Leverkusen), Choupo-Moting (Hamburg), Stieber (Aachen), Yilmaz (Bayern München II), Müller (Greuther Fürth), Ivanschitz (Panathinaikosz), Malli (Mönchengladbach U19), Baumgartlinger (Austria Wien)
Távozott: Holtby (Schalke), Karhan (Spartak Trnava), Schürrle (Leverkusen), Stefan Bell (Frankfurt), Simak (Jena), Trojan (Dresden), Fuchs (Schalke), Pieckenhagen és Lőw (visszavonult)

MÖNCHENGLADBACH
Érkezett: Löhe (Sandhausen), Rupp és Zimmermann (Karlsruhe), Blaswich, Korb és Kachunga (Mönchengladbach II), Wendt (Köbenhavn), Leckie (Adelaide United), Bradley (Aston Villa), Bobadilla (Arisz Szaloniki), King (Manchester United), Ocu (Kasiva Reysol)
Távozott: Fink (Besiktas), Matmur (Frankfurt), Bailly (Neuchatel Xamax), Dorda (Greuther Fürth), Wissing (Paderborn), Janeczek (Mönchengladbach II), Schachten (St. Pauli), Bäcker (Aachen), Meeuwis (Venlo), Stalteri és Jaures (szabadon igazolható)

NÜRNBERG
Érkezett: Klose (Thun), Rakovsky (Schalke U19), Feulner (Dortmund), Klement (Kaiserslautern II), Kamavuaka (Hoffenheim II), Pekhart (Jablonec), Zeitz (Saarbrücken), Plattenhardt (Nürnberg II), Wiessmeier és George (Nürnberg U19), Esswein (Dresden), Didavi (Stuttgart)
Távozott: Schieber (Stuttgart), Sauter (Aalen), Mintál (Hansa Rostock), Wolf (Werder Bremen), Batz (Freiburg), Bieler (Wehen Wiesbaden), Gündogan (Dortmund), Ochs (1860 München), Vidosic (Adelaide United), Forbes (Oberhausen), Klewer (visszavonult)

SCHALKE
Érkezett: Holtby és Fuchs (Mainz), Morávek (Kaiserslautern), Jones (Blackburn), Wiegel (Schalke II), Fährmann (Frankfurt), Höger (Aachen)
Távozott: Karimi (Perszepolisz), Pander (Hannover), Schmitz (Werder Bremen), Reginiussen (Odense), Neuer (Bayern München), Pliatszikasz (Duisburg), Deac (Rapid Bucuresti), Avelar (Karpati Lviv), Hao Jun-min (Shandong), Plestan, Asamoah és Hariszteasz (szabadon igazolható)

STUTTGART
Érkezett: Schieber (Nürnberg), Aschauer, Rathgeb, Riemann, Leno, Holzhauser és a Bicakcic (VfB Stuttgart II), Kvist (Köbenhavn), Lang, Stöger, Breier és Bauer (Stuttgart U19), Hemlein (Hoffenheim II), Traoré (Augsburg), Hajnal (Dortmund), Maza (PSV)
Távozott: Degen (Liverpool), Funk (St. Pauli), Didavi (Nürnberg), Träsch (Wolfsburg), Élson és Marica (szabadon igazolható)

WERDER BREMEN
Érkezett: Futács (Ingolstadt), Rosenberg (Santander), Ekici (Bayern München), Wolf (Nürnberg), Trybull (Hansa Rostock), Schmitz (Schalke), Yildirim (Werder Bremen U19), Sztevanovics (Schalke U19), Papasztatopulosz (Genoa)
Távozott: Perthel (Hansa Rostock), Testroet (Offenbach), Frings (Toronto), Samuel (Anderlecht), Niemeyer (Hertha BSC), Mosquera (Union Berlin), Daniel Jensen (szl.), Pasanen (Salzburg), Wiedwald (Duisburg), Schmidt, Andersen, D. Jensen és Vranjes (szabadon igazolható)

WOLFSBURG
Érkezett: Lakic (Kaiserslautern), Salihamidzic (Juventus), Schulze, Scheidhauer és Polter (Wolfsburg II), Ochs és Russ (Frankfurt), Kevin (Wolfsburg U19), Klich (Cracovia), Träsch (Stuttgart)
Távozott: Mbokani (Monaco), Johnson (Hoffenheim), Grafite (al-Ahli Dubai), Ben Khalifa (Young Boys), Riether (Köln), Cicero (Sao Paulo), Ziani (szabadon igazolható)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.