Sokkal rafináltabb és szebb lesz az új World Trade Center

A 2001. szeptember 11-i terrortámadás során lerombolt ikertornyok helyén 2016-ig felépülő ragyogó együttes sokkal rafináltabb és látványosabb lesz, mint elődje – ígérik a projekt illetékesei.

MNO
2011. 08. 05. 13:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Amikor a felhőkarcolók felépülnek, az emberek rájuk tekintve azt tapasztalhatják majd, hogy még jobbak, mint az eredeti tornyok” – jelentette ki Larry Silverstein, az új Világkereskedelmi Központ építészeti koncepciójának kidolgozója.

A többéves késéssel megkezdődött munka első eredménye egyre inkább kirajzolódik: a 104 emelet magasságúra tervezett főépület, a Tower One (Egyes Torony) már a 76. emeletig megépült, és a szeptember 11-i tizedik évfordulóra már a nyolcvanadikat is meg fogja haladni.

A New York egére magasodó két elegáns torony összeomlása csaknem háromezer ember életét követelte, az al-Kaida terrortámadása nemzeti traumát okozott az Egyesült Államok számára és megrázta az egész világot.

A helyükre tervezett, négy toronyból álló, új komplexum teljesen más jellegű lesz, építészeti megoldásai figyelembe fogják venni a környezetet, a közlekedési eszközöket, az üzleti területet és a biztonság követelményeit. Az együttesbe vízeséseket álmodtak a tervezők, és a terrortámadás áldozatainak emlékét bronzba vésik.

Az építési terület tulajdonosának, New York és New Jersey kikötői hatóságának vezetője csütörtöki sajtóértekezletén elmondta, hogy a tornyok, amelyeknek építése 2016-ban fejeződik be, nem szeptember 11-re fognak emlékeztetni, nem ez lesz bennük a fő, hanem az, hogy a jövőbe tekintenek, a Manhattan, a még a korábbinál is dinamikusabb és elegánsabb városközpont felé fognak nézni.

„Mindent vissza kell hoznunk, ami New York varázsát adja” – magyarázta Chris Ward, gyakorlatiasan hozzáfűzve: „New Yorknak pompás, magasba szökő épületekre van szüksége, nem jelképre vagy üzenetre”.

A szeptember 11-i merénylet 10. évfordulójáról együtt fog megemlékezni Barack Obama amerikai elnök és elődje, George W. Bush, aki a merénylet idején töltötte be az elnöki tisztséget.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.