Szétesett a koalíció Kolozsváron

Felfüggesztette Kolozsváron a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a román Demokrata Liberális Párttal (PD-L) kötött helyi koalíciós megállapodását, miután a bukaresti kormány fő erejét képező párt helyi szervezete az RMDSZ szerint többször figyelmen kívül hagyta véleményét, és a város központjában vitatott rendezvényeket szervezett.

MNO
2011. 08. 07. 16:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Legutóbb szombaton ideiglenesen gyümölcs- és zöldségpiac nyílt a város főterén lévő Szent Mihály-plébániatemplom mellett lévő parkolóban, valamint a Magyarország kolozsvári főkonzulátusa előtti utcarészen. Sorin Apostu, a város polgármestere – aki egyben a PD-L városi szervezetének elnöke – így akarja támogatni az őstermelőket, akik arra panaszkodnak, hogy nem jutnak be a kolozsvári piacokra.

Máté András Levente parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke szerint a város főteréhez nem méltó a piaci hangulat, és a városban számos alkalmas hely van ilyen ideiglenes piacok megnyitására. Hozzátette: nem önmagában a piacot kifogásolják, hanem azt, hogy a PD-L hónapok óta figyelmen kívül hagyja az RMDSZ álláspontját.

Emlékeztetett arra, hogy több olyan intézkedést hozott a polgármester, amelyhez nem kérte ki a magyarok szervezetének véleményét. Ezek közé sorolta a Nicolae Iorga román történésznek tulajdonított idézetet tartalmazó tábla elhelyezését a Mátyás király szoborcsoport elé, valamint a sör- és fagylaltfesztiválok szervezését a kolozsvári főtéren. Ez utóbbi rendezvényeken a több ezer fős tömeg „nyilvános vécéként” használta a római katolikus Szent Mihály-plébániatemplom kertjét, és a frissen restaurált Mátyás király szoborcsoportra is felmásztak, noha ez tilos. A főtéri rendezvények miatt a római katolikus egyház is többször tiltakozott már.

Sorin Apostu a piac megnyitása alkalmából elmondta: ő valamennyi városlakó érdekeit védi, és példaként említette, hogy a huszonnyolc árus közül öt magyar nemzetiségű volt. A felek várhatóan a hét elején ülnek tárgyalóasztalhoz Kolozsváron, hogy megvitassák a kialakult helyzetet. Emil Boc román miniszterelnök, aki egyben a PD-L elnöke, reményét fejezte ki vasárnap, hogy a két helyi szervezet kiegyezik, és folytatja az együttműködést. Hozzátette: ha szükséges, az országos koalícióban is megvitatják a dolgot.

Az RMDSZ jelenleg több erdélyi megyében nem az országos szintű koalíciós partnerével, a PD-L-lel működik együtt az önkormányzatokban, hanem az ellenzéki szociáldemokratákkal és liberálisokkal. Egyes elemzők szerint a kolozsvári helyzet is bizonyítja, hogy növekszik az RMDSZ és a PD-L közötti feszültség.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.