„Szófakormány” működött

Ki került ki győztesen vagy legalábbis a legkevesebb sérüléssel az adósságplafon körüli huzavonából? Ki engedett többet? Ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni a három legnagyobb amerikai lap. Komoly kritikára számíthat Tony Blair az iraki invázió körülményeit vizsgáló parlamenti bizottságtól – írja a The Telegraph. Az egykori brit miniszterelnököt többek között megtévesztő nyilatkozataiért marasztalják majd el.

2011. 08. 01. 10:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

The New York Times (nytimes.com), The Washington Post (washingtonpost.com), USA Today (usatoday.com)

Ki került ki győztesen vagy legalábbis a legkevesebb sérüléssel az adósságplafon körüli huzavonából? Ki engedett többet? Ezekre a kérdésekre igyekszik választ adni a három legnagyobb amerikai lap.

A hármas közül leginkább liberálisnak számító New York Times lesújtó hangú szerkesztőségi cikkben boncolgatja a megállapodást és lehetséges következményeit. „A borzalmas, új tervezet egyetlen pozitívuma, hogy segít elkerülni a csődöt, vélhetőleg legalább 2012 végéig. A kormányzat minden másban megadta magát a túszejtő módjára tárgyaló szélsőséges republikánusok előtt. Ez a megoldás gondokat okoz majd a középosztálynak, és megakasztja a gazdasági fellendülést” – szól az írás. A demokraták és különösen az elnök csupán két dologhoz ragaszkodtak: a megszorításokat új bevételekkel, azaz adóemeléssel ellensúlyozzák, és hogy a Medicare nevű szociális programot ne érintsék az elvonások. Mindkét esetben elbuktak. A hamarosan felálló költségvetési szuperbizottság még segíthet ezen, új adók azonban nem valószínűek – hiszen a bizottság 12 tagjának fele republikánus lesz. A demokraták úgy döntöttek, ez még mindig a legkisebb rossz – és „az őrülettel telített politikai környezetben”, ahol egyes képviselők még a csődöt is kockáztatták volna, hogy keresztbe tegyenek az Obama-kormányzatnak, szomorú, de ez volt a helyes döntés.

A The Washington Post hasonlóan vélekedik a demokraták vereségéről, ugyanakkor úgy látja, az elnök akár előnyt is kovácsolhat a helyzetből. A legfontosabb, hogy a kormányzati leállás veszélye elhárult, és ezzel Obama, akármilyen módszerrel is, de megelőzött egy komoly gondokat okozni képes válságot. A megegyezés hosszú távra szól, így az elnök elkerült egy újabb, hasonlóan kemény vitát, így ciklusa utolsó évét már nem ez fogja meghatározni. A döntés ezenfelül új fényben mutatja a nagy kiadással járó szociális reformok (különösen az egészségügyi) miatt gyakran „szocialistának” bélyegzett politikust: elmondhatja, ő is tett az adósság visszaszorításáért. Egyes elemzők szerint fontos, hogy az elnök hajlott a kompromisszumokra, míg ellenfelei semmit nem adtak fel elveikből. „Úgy vélem, rövid távon mindenki veszít – fogalmazott David Axelrod, Obama egyik vezető kampánystratégája. – Ugyanakkor a republikánus brandet nagyobb sérülés érte, hiszen hagyták, hogy a legélesebben sikoltozók legyenek a hangadók – ezt pedig nem felejtik el egyhamar az emberek.”

A USA Today szerint mindkét fél, de különösen az Egyesült Államok kormányzatának megítélése komoly tekintélyvesztést szenvedett. Obama támogatottsága sosem látott mélységbe zuhant, ráadásul a túlzott engedmények liberális bázisát is feldühítették, a republikánusok pedig széttartó, engedményekre képtelen gyülekezetnek mutatták magukat. A legnagyobb arcvesztést azonban az egész politikai rendszer szenvedte el. Washington marakodó, működésképtelen családnak mutatta magát – az amerikai állampolgárok és a külföldi befektetők előtt egyaránt – mely képtelen időben és normális módon megoldást találni az ország legsürgetőbb problémáira. Hát így kell vezetni az országot? – teszi fel a kérdést csalódottan a USA Today.

The Telegraph (telegraph.co.uk)

Komoly kritikára számíthat Tony Blair az iraki invázió körülményeit vizsgáló parlamenti bizottságtól – írja a The Telegraph. Az egykori brit miniszterelnököt többek között megtévesztő nyilatkozataiért marasztalják majd el.

A brit lapok tudomására jutott információk szerint a munkáspárti politikust kemény kritikával illeti majd a Chilcot-bizottság ősszel nyilvánosságra kerülő jelentése. A dokumentum többek között megemlíti majd, az egykori miniszterelnök félrevezette a parlamentet, amikor hírszerzői adatokra hivatkozva úgy nyilatkozott, Szaddám Huszein „kétségkívül” rendelkezik tömegpusztító fegyverekkel, de szóba kerül még a Geoge W. Bush amerikai elnökkel annak texasi farmján kötött „titkos megállapodás” a háborúról, melyet nem volt hajlandó elismerni. A bizottság szerint Blair „szófakormányt” működtetett, azaz az országot érintő kérdésekről csupán néhány ember bevonásával tartott, nem nyilvános megbeszéléseken döntött.

Mivel a jelentés hivatalosan még nem is készült el, a híreket sem Blair, sem a bizottság nem kommentálta.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.