Timosenko kirohanást rendezett a tárgyalóteremben

Váratlanul megjelent Julija Timosenko ukrán ellenzéki politikus, volt kormányfő bírósági tárgyalásán pénteken Mikola Azarov jelenlegi miniszterelnök, akit tanúként hallgattak meg elődje perében.

MNO
2011. 08. 05. 12:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azarovot, aki testőrei kíséretében érkezett, Rogyion Kirejev elnöklő bíró hallgatta meg a hivatali hatáskörrel való visszaéléssel vádolt Timosenko jelenlétében. Timosenko azonnal tolmácsot követelt, hogy lefordítsa az oroszul tanúskodó Azarov szavait. „Nem értek oroszul. Hozzanak egy tolmácsot, hogy lefordítsa, mit mond az ukrán miniszterelnök, aki nem tud ukránul” – jegyezte meg Timosenko, aki persze jól tud oroszul. A bíróság elnöke válaszul a vonatkozó törvényekre hivatkozva közölte, hogy a tanúnak joga van azon a nyelven megszólalni, amelyen akar.

Timosenkót, akit akár tízévi börtönnel is büntethetnek, azzal vádolják, hogy 2009-ben a kormány jóváhagyása nélkül engedélyezte az orosz gáz magasabb áron történő vásárlásáról szóló szerződések aláírását, amelyek így rendkívüli előnytelenek voltak Kijev számára. A per június 24-én kezdődött meg, és Timosenko a szemére vetette a bíróságnak, hogy valójában Viktor Janukovics elnök megbízásából jár el.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.