Új légitársaság alapítására készül az ország

Szerbia közlekedési és energetikai minisztériuma hétfőn tendert írt ki egy új légi közlekedési vállalat alapítására – közölték belgrádi és szarajevói források.

MNO
2011. 08. 01. 15:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A pályázaton olyan légitársaságok és pénzügyi befektetők vehetnek részt, amelyeknek legalább ötszázalékos részesedésük van légi közlekedési vállalkozásokban, tanúsítaniuk kell továbbá, hogy 2010-ben több mint 1,5 millió utast szállítottak, és konszolidált mérlegük meghaladta a 200 millió eurót. A pályázati kiírás szeptember 30-ig érvényes, a pályázati dokumentáció 10 ezer euróért vehető át.

Miodrag Miljkovics légi közlekedési államtitkár szerint az új vállalatot a jelenlegi szerb légitársaság, a Jat Airways és a tender alapján kiválasztásra kerülő új stratégiai partner vagyonának összevonásával hoznák létre.

A szerb kormány 2010. április 16-án döntött egy új légitársaság megalapítása mellett, miután a Jat Airways konszolidálásával megbízott munkacsoport és a cég menedzsmentje arra a következtetésre jutott, hogy a Jat Airways nem tud nyereségesen gazdálkodni.

A szerb nemzeti légitársaságra kiírt első versenypályázat nem járt eredménnyel, mert nem volt érdeklődő: a Jat Airways 51 százalékáért 51 millió eurót kértek. A hétfőn kiírt tenderrel kapcsolatosan piaci elemzők úgy vélik, hogy a Jat Airways legnagyobb aduja, hogy bizonyos járatokon exkluzív utasszállító.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.