Utolsó útjára ingdult a 492-es „sárga villamos”

Ötven éve kezdték el gyártani Budapesten az FVV típusú villamosokat, amelyekből több ma is közlekedik a vidéki városokban. A debreceni 492-es pályaszámú modell pénteken indult „búcsúkörére”, hogy ezután fővárosi nosztalgiajáratként működjön.

MNO
2011. 08. 05. 11:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 492-es „sárga villamost” 1964. december 23-án állították forgalomba Budapesten, ahol 1983-ig futott, majd a következő évtől a cívisváros utasait szállította. Az ötvenéves modellek 1963-tól kerültek Budapest és Debrecen mellett Szegedre és Miskolcra. A hajdúsági város vidéki főműhellyé lépett elő, miután a vidéki villamosok szervizelését és karbantartását a Debreceni Közlekedési Vállalat (DKV) Salétrom utcai telephelyén végezték.

Debrecenben 1968-tól kezdve gyártották is az FVV-ket: 1978-ig 72 darab készült belőlük, ezek a három említett vidéki megyeszékhelyen futottak. Ezek többsége a ma is használatos tízajtós modell, de öt- és hatajtós járműből is készült néhány. A modellből jelenleg 6 darab van a DKV állományában, de a 2-es villamos projekt révén a városba kerülő új villamosok az utolsókat is kiszorítják majd. (Az új debreceni villamosok gyártására és leszállítására kiírt, immár hatodik járműtendert a spanyol CAS nyerte, de pénteken a vesztes pályázók megtámadták az eredményt, így kérdéses a forgalomba állásuk időpontja.)

A 492-es „debreceni sárga” péntek délelőtt a DKV és a BKV – az egykori közös konstruktőrök – képviselőinek részvételével indult el egy körre a Nagyállomás és az egyetem között, majd délután az utazóközönséget is egy utolsó ingyenes utazásra invitálják. A villamos ezután visszakerül „szülővárosába”, hogy ott nosztalgiajáratként rója a sínpályákat.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.