100 százalék fölötti lehet a fehéroroszországi infláció

Fehéroroszországban 69,7 százalékkal nőtt a fogyasztói árindex az év eleje óta, szeptember első húsz napjában az emelkedés 10,5 százalék volt havi összevetésben – közölte hétfőn a fehérorosz statisztikai hivatal.

MNO
2011. 09. 26. 14:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év kezdete óta egyebek között 31 százalékkal drágult a vodka, 25 százalékkal a sertéshús és a tojás, és 24 százalékkal nőtt a marhahúsból készült termékek ára. Emelkedtek a közüzemi díjak, a tömegközlekedési tarifák, és többet kell költeni gyógyszerekre is.

Fehérorosz pénzügyi elemzők szerint az év végére 100 százalék fölötti lehet az infláció. A tavalyi elnökválasztások előtt túlköltekezett a fehérorosz állam, aminek hatására magasra duzzadt a folyó fizetési mérleg hiánya. Emiatt a fehérorosz rubel árfolyama folyamatosan gyengült. Az ország központi bankja devizatartalékának közel negyedét fordította idén őszig a nemzeti valuta támogatására.

Az egyre romló helyzet miatt az ország május elején 36 százalékkal leértékelte a fehérorosz rubelt. Részben ennek hatására meglódult az infláció, a lakosság pedig pánikszerűen szinte mindent felvásárolt a boltokban, ami áruhiányhoz vezetett. Emiatt a nyár elején a kormány ideiglenesen befagyasztotta több élelmiszer árát.

A gazdasági minisztérium májusban felülvizsgálta a 2011-re vonatkozó inflációs előrejelzéseket. A tárca akkori becslése szerint az infláció – amely augusztusban éves szinten 53,6 százalék volt – az év végére elérheti a 75 százalékot. A pénzügyi válság megoldásának egyik lépéseként szeptember közepétől Minszk megszüntette a helyi rubel árfolyamrögzítését, és a devizapiaci kereslet-kínálat alakítja a fehérorosz valuta árfolyamát.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.