109. éve rendezik meg

Immár 109. éve rendezik meg Muzslyán, a Bánság egyik legnagyobb magyar településén a búcsút, avagy a Falu Napját ezen a hétvégén. A kilencezres lélekszámú faluba ezrével érkeznek ilyenkor a vendégek a környékbeli településekről.

MNO
2011. 09. 10. 12:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hallai Zoltán, a település polgármestere, a helyi iskola igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy Muzslyán 1902-ben szentelték fel a Mária Neve templomot, és minden év szeptember második hétvégéjén rendezték meg a templomi búcsút. Kezdetben csak a templom kertjében, de az évek során az esemény az egész falu ünnepévé vált. A második világháború után, a szocializmus éveiben nem volt „ildomos” megünnepelni a templomi búcsút, így átkeresztelték a Falu Napjává – mondja a település vezetője.

Muzslya különösen az 1960-as években kezdett gyorsan gyarapodni, amikor a falu melletti város, Nagybecskerek feldolgozóiparának munkaerőre volt szüksége. Akkoriban sok ember költözött Muzslyára Magyarcsernyéről (Nova Crnja), Tordáról, Magyarszentmihályról (Mihajlovo), Lukácsfalváról (Lukino Selo), Magyarittabéről (Novi Itebej). Nemcsak a megélhetés miatt, hanem mert Nagybecskereken lehetőség volt a továbbtanulásra is. Az 1990-es években a délszláv háború miatt a muzslyai lakosság 13-14 százaléka kivándorolt a világ különböző országaiba.

„Emiatt Muzslya magyar lakossága csökkenőben van, és kevesebb a diák is. Egyébként Közép- és Dél-Bánátban nálunk van a legnagyobb két tannyelvű – magyar és szerb nyelvű – általános iskola. 900 tanulónk van, ennek több mint a fele magyar ajkú. A hitoktatás az 1990-es évektől visszakerült az általános iskolába, miáltal még szorosabbá vált az önkormányzat, az iskola és az egyház közötti együttműködés” – magyarázta a falu és a helyi iskola első embere.

A háromnapos ünnepségre több ezer látogató érkezik Muzslyára, hogy részt vegyen a különböző rendezvényeken, sporteseményeken és megtekintse a kirakodóvásár standjain kiállított portékákat. A testvértelepülésekről, a magyarországi Mindszentről és Sándorfalváról, a Felvidéki Muzsláról és a vajdasági Adáról is érkeznek küldöttségek.

„A muzslyai búcsú már régen kinőtte a falu kereteit, hiszen már Nagybecskerek idegenforgalmi hivatala is úgy tartja nyilván, mint vendégcsalogató turisztikai rendezvényt” – hangsúlyozta az MTI-nek adott nyilatkozatában Hallai Zoltán.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.