12 ember robbant fel Kerbelában

Két robbanásban meghalt 12 ember, 30 pedig megsebesült vasárnap a dél-iraki Kerbelában – közölte a helyi rendőrség. Az adatok nem véglegesek.

MNO
2011. 09. 25. 11:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kerbela, a síiták egyik szent városa 80 kilométerre délkeletre fekszik az ország fővárosától, Bagdadtól. A síita zarándokok gyakori célpontjai a rivális szunnita felekezethez tartozó szélsőségeseknek és az al-Kaida terrorszervezetnek. A támadások oka többnyire vallási alapú, de közrejátszik bennük az is, hogy a 2003-as amerikai megszállást követően, amikor eltávolították Szaddám Huszein szunniták uralta rezsimjét, síita pártok kerültek hatalomra.

Az erőszakos cselekmények száma valamelyest csökkent Irakban a vallásközi összecsapások csúcspontjához képest. Az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető felkelők, valamint a síita fegyveresek ugyanakkor naponta követnek el támadásokat, próbára téve a bagdadi kormányt egy olyan időszakban, amikor az amerikai katonák arra készülnek, hogy elhagyják a közép-keleti országot.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.