12 milliárd a szőlőültetvények szerkezetátalakítására

A termelők mintegy 12 milliárd forint támogatást kapnak a következő két évben a szőlőültetvények szerkezetátalakítására – tudatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

MNO
2011. 09. 06. 13:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közösségi forrásból finanszírozott programra az idén 22,5, jövőre pedig 22 millió euró áll rendelkezésre. (Ez évenként mintegy 6-6 milliárd forintot jelent.) Így csaknem egymilliárd forinttal több jut a szőlőültetvények szerkezetátalakítási és átállítási támogatására.

A tárca szerint az egyre növekvő igények jelzik, hogy a magyar szőlő- és bortermelőknek fontos az ültetvények megújítása. Az ide vonatkozó rendeletmódosítással az ágazat nemzeti támogatási programjában a rendelkezésre álló keret hatékonyabban használható fel.

A 2011/2012-es, valamint a 2012/2013-as borpiaci évekre egyéni tervet kell készíteni a támogatás igénybevételéhez. Az idén először együtt lehet pályázni a következő két évre biztosított forrásra. Újdonság továbbá, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) az egyéni tervről dönt először, amely alapján el lehet kezdeni a beruházásokat. A támogatást az elvégzett munkák alapján lehet majd igényelni.

A pályázóknak a két évre szóló egyéni tervben meg kell jelölnie, melyik évben milyen támogatási intézkedéseket tud teljesíteni. A gazdák ez év október 1. és december 15. között nyújthatják be az egyéni terveket az MVH-hoz. A szőlőültetvények szerkezetátalakítására és -átállítására vonatkozó szabályozásról szóló rendelet szeptember 2-tól hatályos.

A szőlőültetvények szerkezetátalakítására és átállítására vonatkozó szabályozásról szóló rendelet legutóbbi módosítása értelmében a szőlőültetvények szerkezetátalakítására fizetett támogatás a szerkezetátalakítás keretében elvégzett műveletek költségeihez való hozzájárulásból és az átalakítással járó bevételkiesést ellentételező kompenzációból tevődik össze.

Az egyes műveletekre megállapított költség-hozzájárulások összegét a rendelet melléklete tartalmazza. Így ehhez társul a hektáronként 1800 eurónyi kompenzáció, tehát az igényelhető támogatás maximális mértéke hektáronként 14 400 euró, azaz mintegy 3,88 millió forint. Az egyes kérelmekre kifizethető támogatás pontos összegét ugyanakkor az elvégzett tevékenység típusa, a felhasznált szaporítóanyag mennyisége, típusa és kategóriája, a terület lejtésszöge, az ültetvény sortávolsága, valamint a művelésmód is befolyásolja – hívják fel a figyelmet az MVH-nál.

Emlékeztetnek továbbá: az új szabályozás értelmében most kizárólag az egyéni terveket kell benyújtani. Azokat – a megadott keret erejéig – az MVH jóváhagyja, és a jóváhagyott egyéni tervek alapján elvégzett szerkezetátalakítási műveletekre lehet majd később – a második fázisban – a támogatási kérelmet benyújtani.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.