1300 milliárd forinttal javítanák az egyenleget

A Levegő Munkacsoport szerint 2012-ben legalább 1300 milliárd forinttal javítható lenne az államháztartás egyenlege akkor, ha például visszaszorítanák a pazarló, importon alapuló lakossági fogyasztást, így a túlzott autóhasználatot, megszüntetnék a nagy energia- és nyersanyag-felhasználással járó, illetve az ezt eredményező állami beruházásokat, elsősorban a gyorsforgalmi utak építését.

MNO
2011. 09. 14. 10:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Levegő Munkacsoport a szerdán hírlevélben nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint egyetért a kormány adósságállomány-csökkentő álláspontjával és a foglalkoztatottság növelésével. Ugyanakkor elhibázottnak tartja a korábbi kormányok azon politikáját, amely az oktatás, az egészségügy, a közigazgatás és az egyéb közszolgáltatási feladatok leépítésében látta a kiutat.

Ezzel szemben álláspontja szerint a súlyosan környezetszennyező, nagy nyersanyag- és energiaigényű tevékenységeket kell fokozottabban megadóztatni, nem pedig az emberi munkát. Az előbbi kategóriába tartozó cégeknek nyújtott támogatásokat meg kell szüntetni, és jobban kell támogatni a humán erőforrások fejlesztését szolgáló tevékenységeket, az oktatást és az egészségügyet.

Fel kell számolni a vállalati szférának nyújtott és a piacot rendkívül torzító támogatásokat, s meg kell akadályozni a hazai jövedelmek túlzott kiáramlását külföldre. A szervezet szerint át kell csoportosítani az uniós támogatásokat is, érdemi intézkedéseket kell hozni az állami intézményrendszer megerősítésére, a jogbiztonság megteremtésére, a feketegazdaság és a korrupció visszaszorítására.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.