1,5 százalékkal nőtt a GDP a tavalyi adatokhoz képest

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) stagnált az idei második negyedévben a megelőző negyedévhez, és 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a részletes adatok alapján csütörtökön. <br /><br /><a href="http://www.mno.hu/portal/808442" target="_blank"><strong>• KSH: a GDP 1,5 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest</strong></a>

MNO
2011. 09. 08. 8:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A most közölt adatok megegyeznek az előzetesen publikált számokkal. A növekedés hajtóereje továbbra is elsősorban az ipari termelés, illetve a külkereskedelmi egyenleg maradt.

A kiigazítatlan adatok alapján a gazdasági teljesítmény – öt negyedéven át tartó – csökkenése 2010 első negyedévében megállt, és azóta gyorsuló ütemű a növekedés. Tavaly az első negyedévben 0,1, a másodikban 1, a harmadikban 1,7, az utolsó negyedévben pedig 1,9 százalékkal bővült a GDP éves összevetésben, és a növekedés 2,5 százalékra gyorsult az idei első negyedévben. A 2011. második negyedévi növekedési ütem azonban elmarad az első negyedévitől, de a növekedés hajtóereje továbbra is elsősorban az ipari termelés, illetve a külkereskedelmi egyenleg maradt.

A mezőgazdaság átlagos teljesítményt mutat, de az előző évi alacsony szinthez képest ez jelentős, 24 százalékos növekedést jelent. Az ágazat 0,6 százalékkal járult hozzá a növekedéshez. Az ipar hozzáadott értéke a KSH adatai szerint 5,6 százalékkal nőtt, elsősorban a feldolgozóiparban bekövetkezett 6,6 százalékos bővülés következtében. Az ipar egészében 1,3 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéséhez. Az építőipar teljesítményének hatodik éve történő visszaesése ugyanakkor tovább folytatódott: 10,3 százalékkal esett vissza a termelés volumene a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

Az ipari termelés motorja – az elmúlt negyedévekhez képest kisebb mértékű növekedés ellenére – változatlanul az exportorientált vállalatok teljesítménye. A legnagyobb mértékű növekedés a csekély súlyú textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártásában volt a külpiaci értékesítés kedvező alakulásának köszönhetően. A legnagyobb mértékű visszaesést pedig a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában regisztrálta a KSH, elsősorban a híradás-technikai berendezések és az elektronikus fogyasztási cikkek iránti exportkereslet csökkenésének következményeként. A szolgáltatások bruttó hozzáadott értéke 0,3 százalékkal csökkent, így 0,2 százalékponttal mérsékelte a GDP változását. A kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén 0,6 százalékos, míg a szállítás, raktározás területén 0,5 százalékos teljesítménybővülés mutatkozott. Utóbbi első negyedévihez képest alacsonyabb növekedési ütemét elsősorban a közúti áruszállítás gyengébb teljesítménye okozta, amelyben tükröződik az ipari teljesítmény alakulása. A közigazgatás, oktatás, egészségügy együttes hozzáadott értéke 0,4 százalékkal csökkent. A szolgáltatásokon belül legnagyobb mértékben az információ, kommunikáció ág hozzáadott értéke nőtt, 1,9 százalékkal.

A GDP felhasználási oldalán a háztartások tényleges fogyasztásának korábbi negyedévekben tapasztalt csökkenése megállt, 2011 második negyedévében 0,1 százalékkal növekedett. Ez a folyamat döntően annak köszönhető, hogy a háztartások fogyasztási kiadása, ha szerény mértékben is, de emelkedni kezdett, 0,4 százalékkal nőtt – írja a KSH.

A feldolgozóipar húzóágazatai növekedést mutattak

A végső fogyasztás 0,1 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, 0,1 százalékponttal járulva hozzá a GDP növekedéséhez. A bruttó állóeszköz-felhalmozás esetén a visszaesés újra nagy mértékű, 8,1 százalékos; ez 1,5 százalékponttal mérsékelte a GDP változását. Miközben az építési beruházások jócskán elmaradtak az egy évvel korábbi értékektől, addig a gép- és berendezés-beruházások nőttek, főként a járműgyártás, az élelmiszer-, valamint az elektronikai iparhoz kapcsolódó egyedi nagyberuházások következményeként. A nagy súlyú ágazatok közül az ingatlanügyletek és a szállítás, raktározás nemzetgazdasági ágakban azonban továbbra is jelentős csökkenés figyelhető meg. A készletek állománya a második negyedévben folyó áron 73 milliárd forinttal nőtt, míg az előző év azonos időszakában 43 milliárd forint volt a növekedés.

A feldolgozóipar több fontos húzóágazatában (például a gép- és járműgyártásban, vagy a kőolajfeldolgozásban), valamint a kereskedelemben is készletnövekedés mutatkozott. A készletváltozás és statisztikai eltérés együttesen 0,1 százalékponttal járult hozzá a GDP növekedéséhez. A belföldi felhasználás a második negyedévben összesen 1,4 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi forgalomban folyó áron 675 milliárd forint aktívum keletkezett. Az export és az import volumene immár csak egy számjegyű növekedést mutatott, az export 8,8, az import 6,1 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi forgalom pozitív egyenlege 2,8 százalékponttal járult hozzá a GDP változásához. A szezonálisan kiigazított adatok szerint a második negyedévben a gazdaság teljesítménye stagnált az előző negyedévhez képest.

A mezőgazdaság 9,2 százalékos növekedést, míg az ipar 0,9, az építőipar 4,9, a szolgáltatások összesen pedig 0,5 százalékos mérséklődést mutatott. A háztartások fogyasztási kiadása nem változott. Az export 1 százalékkal, míg az import 3,5 százalékkal csökkent.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint az Európai Unió bruttó hazai terméke 2011 második negyedévében 1,7 százalékkal bővült az előző év azonos negyedévéhez viszonyítva. A rendelkezésre álló adatok szerint az EU-tagországok közel felében az EU átlaga fölötti volt a gazdasági növekedés. Öt tagország, köztük Magyarország az EU átlaga körüli növekedést mutatott, míg Görögországban és Portugáliában csökkent a GDP volumene. A magyar export legfőbb felvevőpiacát jelentő német gazdaság teljesítménye csak 2,8 százalékkal javult az első negyedévi, történelmi szempontból is kiugró 5 százalékos növekedéshez képest.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.