182 határőrt ítéltek el

Csaknem 200 határőrt ítélt egy katonai bíróság különböző időtartamú, hét évig terjedő börtönbüntetésre hétfőn Bangladesben, mert a vádlottak 2009-ben részt vettek egy véres zendülésben – közölték az ázsiai ország igazságügyi szervei.

MNO
2011. 09. 12. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A határőrizet megerősítésére hivatott félkatonai szervezet, az úgynevezett Bangladesh Rifles (BDR) több száz katonája 2009. február 25-én a határőrség dakkai főhadiszállásán lövöldözni kezdett, tiszteket ejtett túszul, s megszállt egy közeli bevásárlóközpontot, béremelést és jobb szolgálati feltételeket követelve. Legkevesebb 57 tisztet öltek meg a zendülők, és nagy mennyiségű fegyvert is raboltak.

A most elítélt 182 határőr közül húszra róttak ki hét évig tartó szabadságvesztést. A zendülés résztvevői ellen ez már a harmadik per volt: 2009 áprilisában 29, idén júniusban pedig több mint 650 katonát ítéltek börtönbüntetésre.

A legsúlyosabb bűncselekményekkel vádolt katonák ügyében a katonai bíróságok mellett polgári bíróságok is ítélkeznek, amelyek a súlyos bűncselekményekre tekintettel néhányukra akár halálbüntetést is kiszabhatnak. Banglades történelmében ez volt a legjelentősebb katonai lázadás.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.