20 milliót érhet a levél

Elárverezik Abraham Lincoln néhai amerikai elnök egy levelét, amelyet egy tábornokának írt a polgárháború fordulópontján.

MNO
2011. 09. 08. 10:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az aukció szervezői szerint a licit a 100 ezer dollárt – nagyjából 20 millió forintot – is elérheti azért a levélért, amelyet az elnök 1862. október 29-én írt George B. McClellan tábornoknak.

Az irat érdekessége, hogy Lincoln elégedettségét fejezte ki a tábornoknak azért, hogy átkelt a Potomac folyón, ugyanakkor egy héttel később leváltotta, mert szerinte nem üldözte kellően elszántan a déliek Robert E. Lee tábornok vezette seregét egy hónappal korábban. McClellan leváltása az első volt azoknak a döntéseknek a sorában, amelyek végül Ulysses S. Grantet emelték a fővezéri tisztségbe, ami – sok minden egyéb mellett – győzelemre segítette Északot az amerikai polgárháborúban.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.